17. září 2011

Výlet na Ještěd

Ještěd (1012 m) býval ve starších turistických průvodcích přiřazován k Lužickým horám. Dnes se jeho hřeben považuje za samostatnou horskou skupinu Ještědsko-kozákovský hřbet. Pro naše chalupáře je Ještěd blízkým a atraktivním cílem výletů. Kromě známé stavby hotelu a televizního vysílače je na vrcholu ještě konečná stanice lanovky z Horního Hanychova z r. 1933, která byla v r. 1975 zrekonstruována. Na vrcholu Ještědu stojí kříž (poprvé postavený už v r. 1737) a kamenný obelisk (tzv. Rohanský kámen z r. 1838). Pod obeliskem je černá socha od sochaře Róny „Dítě z Marsu“.

Předchůdci dnešního hotelu se datují od r. 1850, kdy byla zřízena dřevěná chata, kde bylo možno získat občerstvení a později i nocleh. V r. 1868 byla nahrazena chatou kamennou. Velký horský hotel s rozhlednou byl postaven v r. 1907 a sloužil až do r. 1963, kdy vyhořel. Dnešní hotel byl postaven v letech 1966 až 1973 a je světovou atrakcí. U parkoviště v sedle Ještědu stojí chata Ještědka, která byla tehdy postavena jako ubytovna pro dělníky.

Na Ještěd jsme nedávno podnikli výlet s dětmi. Auta jsme zaparkovali na novém patrovém parkovišti v Horním Hanychově a došli k dolní stanici lanovky. Lanovka má dvě kabiny pro 35 přepravovaných osob, na Ještěd jede asi 4 minuty na trati dlouhé 1188 m. Lanovku drží ocelové lano o průměru 5 cm.

Po prohlídce vrcholu jsme po silnici sešli k chatě Ještědka, kde jsme poobědvali a pak jsme po hřebenové cestě došli na vrcholek Skalka, odkud jsme na otevřené čtyřsedačkové lanovce sjeli opět dolů k parkovišti. Při jízdě jsme kromě výhledu na Liberec viděli i horskou bikařskou dráhu s klopenými zatáčkami a skokánky, která vede průsekem pod touto lanovkou.

Ještě snad zmínku, že u chaty Ještědka je v létě možno si pronajmout dospěláckou koloběžku a sjet si na ní po silnici nebo lesními cestami až dolů ke stanici lanovky, kde je možno koloběžku odevzdat.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]