6. října 2011

Máte byt i chalupu?

Novinami totiž prošla v posledních dnech zpráva, že díky povrchnosti našich zákonodárců v parlamentu hrozí těm, co mají nájemní byt a vlastní chalupu či chatu, že mohou být majitelem domu z bytu vypovězeni. Občanský zákoník totiž stanovuje, že kdo má dva a více bytů, může dostat výpověď bez svolení soudu.

Toto ustanovení údajně používala např. Praha 10, která vydala 70 výpovědí a dokonce si najala agenturu, která pátrala po tom, zda lidé žijí v rekreačních objektech. A lze dovodit, že pro majitele domu, kde má nájemníka s chalupou, může být velice atraktivní ho vypudit a byt pronajmout movitějšímu zájemci.

Zákon sice stanovoval, že nájemníci se pak mohou v tříměsíční lhůtě po doručení výpovědi obrátit na soud. Justice ale dosud rozhodovala rozkolísaným způsobem a v některých případech uznal soud platnost výpovědí. Dnes ovšem do věci zasáhl Nejvyšší soud v Brně. "Na nájemnících nelze spravedlivě požadovat, aby užívali k bydlení pouze jeden byt, jestliže si svůj rodinný dům (který mají vedle nájemního bytu) pořídili pro rekreační účely a pro tyto účely ho (i po případné rekonstrukci) dlouhodobě užívají," rozhodl Nejvyšší soud v zásadním stanovisku, které je závazné pro rozhodování v těchto případech. Není přitom podstatné, zda byl dům původně zkolaudován pro trvalé užívání.

Už za předchozího režimu se někteří opatrní chalupáři jistili tím, že chalupu nechali vyjmout z bytového fondu jako trvale neobyvatelnou. Při dnešní výbavě (výměny oken, zateplení, centrální topení) bychom asi už s tímto argumentem neuspěli, takže rozhodnutí Nejvyššího soudu je pro nás chalupáře velice potřebné.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]