3. října 2011

ROB

Kdo v sobotu hledal houby kolem Trávnického vrchu, mohl narazit na zvláštní běžce se sluchátky na uších. Mýlili byste se ale, pokud jste si mysleli, že běží a poslouchají do běhu nějaký popík.

Byli to závodníci, kteří závodili v tak zvaném rádiovém orientačním běhu (ROB). Před lety ve Svazarmu se tato disciplina nazývala Hon na lišku. V terénu je rozmístěno 5 vysílaček a každá z nich vždy 1 minutu vysílá svůj kód, pak 1 minutu vysílá druhá a po 5 minutách se vše opakuje. Úkolem závodníků je pomocí směrové antény zaměřit postupně všechny vysílačky, najít je, nechat si nalezení potvrdit a v nejkratším čase se vrátit do cíle. Minutu tedy závodník může zaměřovat a pak musí 4 minuty už bez signálu této stanice postupovat v určeném směru a když se hledaná stanice opět ozve, korigovat podle směru a síly signálu svůj postup.

Tato soutěž se uskutečňuje ve dvou kategoriích – na krátkých vlnách v pásmu 80 m (tam se zaměřuje pomocí feritové antény) a na velmi krátkých vlnách v pásmu 2 m (tam se zaměřuje směrovými anténami obdobnými televizním, ale s jinými rozměry). Závod v pásmu 2 m je náročnější, protože si jistě připomenete, že se velmi krátké vlny v terénu odrážejí nebo jsou terénem stíněné.

Na přiloženém obrázku je jedna ze závodnic. Závody pořádal radioamatérský klub z Nového Boru a v sobotu závody probíhaly u Trávniku a Naděje, v neděli pak u Velenic. Tyto závody mají svá přesná pravidla a i své mezinárodní mistrovství. Není bez zajímavosti, že se naši závodníci pravidelně umísťují v evropských a světových soutěžích na předních místech.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]