11. listopadu 2011

Cvikov má stánek kulturních radovánek

Naši pamětníci vzpomínají jak se svými prvními láskami chodili ve Cvikově do kina Sever. Dávno již tomu ...

Tato budova – bývalý hotel – byla postavena na konci 19. století jako hotel Reichshof (Říšský dvůr). Za první republiky patřil cvikovskému starostovi Salomonovi. V r. 1945 byl vyvlastněn a přejmenován na hotel Stalingrad. Činnost jako hotel skončila v r. 1956 a dále fungovalo jen kino. S "malým" zpožděním po odhalení Stalinova kultu osobnosti byl přejmenován na Sever.

V r. 1977 proběhla jeho rekonstrukce a nadále zde byla jen restaurace a výčep. Budova byla v majetku RaJ Česká Lípa. Po r. 1989 byla budova zprivatizována a v reálu pouze chátrala. Městu Cvikov se podařilo budovu v r. 2005 v dražbě zakoupit a po získání dotace renovovat na kulturní centrum.

Přestavbu jsme poslední dva roky mohli zblízka sledovat.

V sobotu 5. listopadu 2011 byla budova ještě před slavnostním otevřením zpřístupněna veřejnosti. Zájem byl veliký a stovky návštěvníků si prohlédly zrenovovaný divadelní sál (kde se budou pořádat plesy, koncerty a divadelní představení), výstavní sály (kde byla výstava děl místních výtvarníků - obrazy, fotografie) a řadu klubovních místností. Vzhledem k využití dotačních fondů nesmí být po dobu 5 let budova využívána komerčně, proto zde zatím nebude žádná restaurace, ale jen internetová kavárna. U budovy bylo vybudováno i parkoviště.

Oficiální název budovy je Multikulturní centrum, ale přesto se nad vchody skví zlaté nápisy s tradičním názvem Hotel Sever.


Komentáře:
Multikulturní centrum....?? Dost zavádějící název ! :-))
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]