4. listopadu 2011

U rozmoklé žáby

Když jedeme po silničce mezi Mařenicemi a Heřmanicemi v Podještědí a sjíždíme z horního úseku silnice od kapličky k Heřmanicím, jistě si povšimneme po levé straně mokřadu s polozarostlým rybníčkem. Toto území na obou stranách silničky bylo na návrh CHKO vyhlášeno od června 2011 tzv. přírodní památkou se zajímavým názvem „U Rozmoklé žáby“.

Tento název je prý vzpomínkou na dávno již zrušenou hospodu v osadě Paseka (je to černý roubený patrový dům vlevo těsně u silnice o kousek dál směrem k Malevilu). Osadu Paseka tvoří dnes jen pár domů u silnice pod Zámeckým vrchem několik desítek metrů předtím, než narazíme na malevilský označník „Vávrovo království“.

Přírodní památka je definována zákonem o ochraně přírody a krajiny a je to území obvykle menší rozlohy zřízené k ochraně určitých přírodních objektů. V toto případě jde o ochranu tohoto mokřadu spolu se místním rostlinstvem, houbami a živočichy. Přírodní památka je na obvodu označena tabulkou s malým státním znakem a dále i dvěma červenými pruhy na sloupech a kmenech stromů.

Na území této přírodní památky roste například masožravá rostlina rosnatka a žijí tu i chráněné druhy obojživelníků a vážek.

Připojený obrázek byl převzat z Wikipedie (internetový naučný slovník).

V naší blízkosti jsou další přírodní památky – Brazilka nad Dolní Světlou, Dutý kámen u Drnovce a rašeliniště u Mařeniček.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]