8. ledna 2012

Kdy skončila robota?

Již kdysi jsem tu zveřejnil článek o robotě a poddanství. Jen připomenu několik faktů.
Poddaný měl povinnosti vůči své vrchnosti, státu a církvi. Původně byl poddaný vázán vůči své vrchnosti ourokem, to byl nájem za držení poddanského gruntu, hrazený ve formě bezplatné práce pro vrchnost - roboty. Státu se odváděla státní daň a církvi desátek. V r. 1775 vydala Marie Terezie robotní patent, který zmírňoval robotní povinnosti. Následoval v r. 1781 patent Josefa II. o zrušení nevolnictví, ale lidé zůstali poddanými. V r. 1848 bylo zrušeno i poddanství, od té chvíle byli lidé občany státu a jejich poddanské grunty se staly jejich majetkem. Taky připomenu funkci drába, který dozoroval na robotování.

V těchto dnech jsme na případu jednoho nezaměstnaného z našeho okolí mohli zjistit, že se opět zavádí jakási neplacená robota a že jejím průkopníkem je ministr s odpovídajícím jménem - Drábek.


Nezaměstnanost je u nás už dlouho problémem. Dnes již rozlišíme, že nezaměstnaní se dají rozdělit do několika skupin. Někteří si se zaměstnáním vrásky nedělají, protože si při větším počtu dětí vystačí s dávkami sociální podpory. Jiní už rezignovali na vše, kromě krabičáku, a jsou v kategorii bezdomovců. Velká kategorie nezaměstnaných sice dochází na úřady práce, ale práce pro ně není (po padesátce je to někdy těžké). Po tak zvanou podpůrčí dobu, která je stanovena u osob do 50 let na 5 měsíců, od 50 do 55 let na 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců, dostává nezaměstnaný podporu v nezaměstnanosti ve výši, odvozené od předchozího výdělku. Po skončení podpůrčí doby už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun.

Ovšem od letoška je další změna: Pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou vedeni v evidenci nepřetržitě déle než 2 měsíce, se od 1. 1. 2012 zavádí nabídka veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně (dosud to bylo jen 20 hodin měsíčně). Cílem je nezaměstnané zapřáhnout tak, aby si nemohli načerno přivydělávat. Jestliže uchazeč bez vážného důvodu odmítne nabídku, bude vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání. Sociální dávku dostane jen ve výši existenčního minima, tedy 2020 korun. Navíc za něj stát přestane platit zdravotní pojištění a nebude mu dobu bez práce započítávat do důchodu. Veřejná služba neznamená jen úklid veřejných prostranství a komunikací, ale třeba i práci v nemocnicích a jiných veřejných budovách, ve školství, v oblasti životního prostředí a ochrany zvířat, v sociální, charitativní, sportovní oblasti apod. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna. V tom se liší od takzvaných veřejně prospěšných prací, které jsou placené a závisí na tom, má-li nebo nemá-li obecní úřad potřebné finanční prostředky na úhradu takových prací. Veřejnou službu úřady práce zpočátku nabídnou osobám, které se nacházejí v hmotné nouzi a zároveň jsou vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než jeden rok.


Podle názoru řady právníků je veřejná služba bez nároku na mzdu státem organizovaný obchod s bezplatnou pracovní silou. Obce by mohly propouštět své zaměstnance, kterým musí platit mzdu, a využít nezaměstnané, kteří pro ně udělají tutéž práci, ale zadarmo v rámci veřejné služby. Je tedy nějaký rozdíl mezi robotou a bezplatnou veřejnou prací?

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]