13. ledna 2012

Krajina neznámá

Chodím po Cvikovsku a jeho okolí už 50 let. Přesto jsou zde místa, o kterých jsem se dozvěděl poměrně nedávno a které jsou tak zajímavé, že jsem si umínil, že pokud to zdraví a okolnosti dovolí, letos se tam podívám. Jen na ukázku:

· U silnice z Nové Hutí na Horní Světlou je jeden ze sedmisetmetrových kopců Lužických hor - Bouřný. Na jeho jihozápadním svahu je opuštěný pískovcový lom a poblíž něj je mezi skalami jediný viklan v Lužických horách o rozměrech asi 4 krát 2 metry.

· Poblíž tohoto místa je studánka a údolíčko se skálou, do které je vytesaný reliéf žebrajícího děvčátka. Reliéf se váže k místní pověsti, podle které zde vyčerpáním zemřelo v r. 1812 opuštěné děvčátko.

· U cesty od hradu Lemberka do Janovic je v lese malé Stonehenge. Pokud by si někdo myslel, že je to nějaký keltský pozůstatek, kde se za pradávna konaly druidské obřady, mýlil by se. Kamenný kruh 21 menhirů vznikl v r. 1991 při sochařském symposiu, které se konalo právě na Lemberku, a byl postaven za pomoci těžké techniky. Dnes už působí jako by v lese byl odjakživa. Přístup ke kamennému kruhu je lesní cestou od Markvartického rybníka.

· U Mařeniček je zase malý ráj horolezců. Je zde řada menších skalních věží, které pro horolezce představují jak jednoduché tak i docela náročné lezení. Skály a cesty na ně se poprvé objevily v německém horolezeckém průvodci v r. 2004 (Kletterführer Nördliches Böhmen) a nyní je k dispozici i průvodce český, který se dá stáhnout na internetu na adrese http://cs.euroclimbing.com/files/2008/07/marenicky_horopruvodce.pdf

· Naproti hradu Sloup je ve skalách Samuelova jeskyně. Je to údajně sídlo poustevníka, který zde žil kolem let 1720 - 1730 a který, protože byl ze sklářského rodu, zde brousil skleněné čočky do brýlí a dalekohledů. Poblíž je i uměle vytesaná skalní komůrka s oknem. Socha na ochozu hradu Sloup, znázorňující mnicha s dalekohledem, je prý právě upomínkou na poustevníka Samuela.

· Na západním svahu Trávnického vrchu má být jeskyně a názvem Okno. Hledali jsme ji pomocí GPS (protože je uvedená v knize Podzemí Šluknovska a Lužických hor i s tímto údajem), ale nalézt se nám ji nepodařilo. Tak až jindy.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]