8. února 2012

A je zima a je mráz

Letošní zima začala nenápadně - ani sněhu moc nebylo ani mrazy nebyly. To se ovšem otočilo na konci ledna, kdy jednak na horách napadlo hodně sněhu (v nížinách málo nebo vůbec ne) a začaly mrazy téměř sibiřské, které trvají dodnes. V Trávníku klesaly ranní teploty až na minus 20 stupňů. Pro chalupáře je taková mrazivá vlna riziková. Nevytopené chalupy promrznou a hrozí popraskání vodovodních trubek a někde i trubek teplovodních, pokud v nich nemají majitelé nemrznoucí směs. Většina chalupářů proto vodovodní potrubí před zimou vypouští.

Hrozí však ještě jedno nebezpečí - zamrznutí vodoměru. Nepříjemné je, že za poškození vodoměru, způsobené jeho nedostatečným zabezpečením, zodpovídá odběratel. Ve smlouvách bývá zahrnuta i smluvní pokuta za poškození vodoměru. Kromě toho vás může přijít výměna domovního vodoměru poškozeného zamrznutím až na patnáct set korun. Zamrznutí může způsobit prasknutí sklíčka nebo zničení vodoměru, v nejhorším případě i vytopení prostoru, kde vodoměr je. Před řadou let byl veliký tlak, aby chalupáři vodoměry umístili mimo chalupu do vodoměrových šachet. A značná část chalupářů poslechla.

K takovému zamrznutí v šachtě u chalupy už i v relativně mírnějších mrazech před pár lety došlo. K náhradě byl předepsán nejen vodoměr, ale i více než měsíc do země unikající voda. Majitelům chalup, kteří přijíždějí v zimě kontrolovat jen občas, se tak může zničený přístroj dost prodražit. Účet za vodu snadno naroste do tisíců i výše.

Jestliže je vodoměr mimo objekt ve vodoměrné šachtě, je vhodné pod její poklop umístit polystyrénovou desku, izolační vatu nebo plastový pytel s drceným polystyrenem. Stejně tak je nutno, pokud je vodoměr umístěn ve sklepě chalupy, utěsnit sklepní okénka a případně i zde vodoměr zaizolovat.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]