14. února 2012

Karkulko, nechoď do lesa!

Větu z pohádky bychom mohli časem slyšet i na našich chalupách. Ve vzdálenosti asi 80 km na sever od Cvikovského polesí totiž žije možná až deset smeček vlků. V jedna smečce bývá pět až deset vlků. Pohybují v bývalých vojenských prostorech kolem městečka Bad Muskau v Horní Lužici (asi 50 km na sever od Bautzenu).

Vlci sem přišli zřejmě z Polska už před deseti lety a ve zdejší rovinaté zalesněné krajině se jim daří. Smečky (5 až 10 vlků) nepotřebují divokou horskou krajinu, jen klidné prostory, kde se nevyskytuje mnoho lidí. Není vyloučeno, že časem některá smečka zavítá i k nám. Vlci totiž za jeden den uběhnou až 50 km a v bývalých vojenských prostorech kolem Ralska by klid určitě měli.

Naši odborníci však zatím jejich přesun nepředpokládají, protože za posledních 5 let se o to vlci nepokusili, zřejmě jim stávající prostředí vyhovuje. Několik jich dokonce nosí telemetrické obojky a tak byl zmapován výlet jednoho z nich. V březnu 2009 vyrazil na 16 dní k Berlínu, nachodil asi 390 kilometrů. Došel až na území, kde pravděpodobně žije další smečka. Pak se vrátil. Poslední úsek, 75 kilometrů, přitom urazil na jeden zátah.

Vlci se živí hlavně srnčím, ale nepohrdnou ani ovcemi, v r. 2007 jich v Německu strhli 72 kusů, což stát (vlci jsou chránění) chovatelům uhrazuje.Setkání lidí v Lužici s vlky je absolutně výjimečné. Vlci se lidem pečlivě vyhýbají. Takže ani když se zatoulají k nám nemusí se naše Karkulky bát. Historky ze Sibiře a Kanady, jak vlci napadali lidi, jsou pravděpodobně důsledkem vyhladovění v mimořádně mrazivém počasí, kdy v hlubokém sněhu lidé prchali pomaleji než zvěř.

Na prvním obrázku je vyznačena oblast stávajícího výskytu vlků, na druhém je typický vlk.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]