12. března 2012

Tak šel život

Cvikovská městská knihovna získala 4 cenné publikace. Autorem je Láďa Pavýza, chalupář z Dolní Světlé (řekl bych o něm v nejlepším historickém slova smyslu - že je to dnešní místní písmák).

Knihy vydal ve vlastní režii v omezeném počtu výtisků a jsou to:

I - Historie Dolní Světlé

II - Historie Horní Světlé

III - Historie lesní přehrady

IV - Doplňky k prvním třem knihám

Knihy se zabývají jednak dávnou historii zmíněných míst, ale hlavně historií nedávnou o které většinou víme nejméně. Za vytvořením těchto publikací je obrovská práce v českolipském okresním archivu a na českolipském katastrálním úřadu. Autor vyhledal i jména původních německých majitelů chalup (včetně jejich povolání) i jména nových poválečných přistěhovalců. Knihy obsahují výpisky z policejních hlášení, zápisy z jednání Národních výborů a vzpomínky pamětníků.

Jsou tu záznamy o situaci před okupací našeho pohraničí, o průběhu připojení k Velkoněmecké říši, popis osvobození sovětskou armádou, průběh opětného přebírání správy pohraničí našimi orgány a následného poválečného osídlování se všemi tehdejšími peripetiemi (teroristické akce německých Wehrwolfů, paličství, pašování i zlatokopectví některých bezohledných "novoosídlenců"). Autor do publikace okopíroval i tehdejší policejní záznamy.

V knihách je i bohatý obrazový materiál. V jedné z knížek je i dvoustrana, věnovaná našemu historickému big-bítovému orchestru Dřevák, který hlavně v sedmdesátých letech hrával na tancovačkách v Trávníku i v okolí (jedno léto až na Máchově jezeře).

Údaje z knihy o přehradě jsem již na tomto blogu využil (článek z 15. srpna 2010).

Pokud budete mít v létě čas, zastavte se ve cvikovské městské knihovně, knížky vám zapůjčí, ale jen do studovny v knihovně.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]