2. dubna 2012
Pečeme na chalupářské velikonoce
Moravské, tak zvané dvojctihodné koláčky s dvojí náplní, budou vhodným obohacením velikonoc.
Ingredience 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g másla, citronová kůra, vanilkový cukr, sůl, mouka na vyválení
Vnitřní náplň 200 g tvarohu, 80 g cukru, 1 vaječný žloutek, 50 g rozinek
Vrchní náplň 500 g švestkových povidel, 50 g loupaných mandlí, rum, 1 vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka
Příprava Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme nadrobené droždí a cukrem a zalijeme trochou mléka. Necháme lehce vykynout. Pak přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a necháme na teple vykynout. Připravíme si první tvarohovou náplň.Těsto vyválíme a uděláme z něj asi 20 placiček, na které dáme vnitřní tvarohovou náplň, placičky s náplní sbalíme do plochých bochánků a dáme na plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Místo mandle můžeme použít žmolenku. Bochánek potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky do zlatova upečeme.
Ingredience 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g másla, citronová kůra, vanilkový cukr, sůl, mouka na vyválení
Vnitřní náplň 200 g tvarohu, 80 g cukru, 1 vaječný žloutek, 50 g rozinek
Vrchní náplň 500 g švestkových povidel, 50 g loupaných mandlí, rum, 1 vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka
Příprava Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme nadrobené droždí a cukrem a zalijeme trochou mléka. Necháme lehce vykynout. Pak přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a necháme na teple vykynout. Připravíme si první tvarohovou náplň.Těsto vyválíme a uděláme z něj asi 20 placiček, na které dáme vnitřní tvarohovou náplň, placičky s náplní sbalíme do plochých bochánků a dáme na plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Místo mandle můžeme použít žmolenku. Bochánek potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky do zlatova upečeme.
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]