24. května 2012

Máte chalupu? Tak si ji hlídejte!


Na internetu jsem dostal již několik varování, která upozorňují na případy podvodné trestné činnosti, kdy pachatel vyhotoví kupní smlouvu na nemovitost, na které padělá podpis prodávajícího a notářské ověřovací razítko. Takovou smlouvu bez vědomí vlastníka nemovitosti („prodávajícího“) předloží katastrálnímu úřadu k zápisu vkladu vlastnického práva na pachatele-nabyvatele a po jeho provedení pachatel nemovitost obratem prodá třetí osobě, které předloží výpis z katastru nemovitostí, na němž figuruje jako její vlastník, přičemž od tohoto kupce inkasuje kupní ceny (či zálohy) v řádu statisíců až milionů korun. Závažnost jednání spočívá v jeho relativní jednoduchosti a obtížné možnosti jeho včasného odhalení, neboť katastrální úřad vychází z předložených listin, u kterých předpokládá pravost, přičemž skutečný vlastník nemovitosti se o „prodeji“ dozví až se značným odstupem v době, kdy konečný kupec projeví zájem nemovitost užívat. 
Jestliže v zápisech v katastru nemovitostí došlo k nějakému pochybení, nemělo to dosud žádný vliv 
na vlastnická práva a to bez ohledu na to, jak dlouho tento chybný údaj existoval.
Ovšem od r. 2014 by měl začít platit nový katastrální zákon navazující na zcela nový občanský zákoník. Ten oslabuje práva vlastníka nemovitosti, protože bere jako právoplatného majitele toho, kdo je zapsaný v katastru nemovitostí s tím, že nemovitost nabyl v dobré víře. Vládní autoři zákona změnu obhajují tím, že "skutečný majitel, který se o zápis v katastru nestaral, tím ohrožoval podvedeného nabyvatele. Nyní bude mít přednost zápis v katastru před skutečností a každý se bude moci na údaje v katastru plně spolehnout".
Naštěstí bude možné se tomuto alespoň částečně bránit. Jednoduše si pravidelně kontrolujte záznamy v katastru. Promlčecí doba je zde 3 roky, takže když budete kontrolovat a kontrolovat, máte naději, že na možný podvod přijdete včas.
Je skutečností, že náš tisk této rizikové situaci (zákon vlastně usnadňuje  v prvním odstavci zmíněné podvody) nevěnuje zvláštní pozornost. Latiníci (které ovšem dnes už známe jen z prvorepublikových filmů) v takovém případě citovali úsloví Cui bono? … Komu to prospívá?  Obyčejným lidem samozřejmě ne, ale těm, co si mohou platit drahé novinové inzeráty a najímat bílé koně na špinavou práci s nemovitostními podvody, asi ano.

Komentáře:
nemovitosti jsou již rozkradeny, a co zbylo těm starým babičkám a lidem, co jim byl po roce 1989 vrácen majetek,tak se mohou "těšit z toho", že jim pozemky vyvlastní, vybudují na nich cesty, postaví stavby ve veřejném zájmu, a to stavby, které budou potřebovat ke svým pozemkům, které po roce 1989 nezákonným způsobem získali a proto je občanský zákoník vytvořen a schválen právě těmto lidem namíru.

Je to horší jak po roce 1948

Nejlepší je vše prodat než vám nemovitosti budou ukradeny, vyvlastněny, znehodnoceny a prchnout z této zkorumpované země, tak jak prchli lidé po roce 1948 a 1968.

Ester

 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]