4. května 2012

Ploučnice – ze všech meandrovitých ta nejmeandrovitější


Nedaleko od Cvikovska teče řeka Ploučnice. Je oblíbená u vodáků, pro svou jedinečnost.
Řeka pramení pod Ještědem a po 106 km se v Děčíně vlévá do Labe. Úsek s meandry je na připojené mapce.

Sjíždění se obvykle začíná před Průrvou u Novin (o průrvě jsem zde psal  4. května 2010). Atrakcí je průjezd tunelem, dlouhým kolem 50 metrů, který je zakončen malých schůdkem do jezírka.  Dál obtéká řeka kopec Ralsko se zříceninou hradu a pokračuje do Mimoně.

Za Mimoní řeka vtéká do území, které je jakousi zemí nikoho, protože zde dlouhá léta sídlila střední skupina sovětských okupačních vojsk. Prohlédnout si zde můžete u Hradčan bývalé vojenské letiště, které je zatím přístupné a slouží cyklistům, online bruslařům a občas ke srazům autofanoušků pro tunění jejich aut.

Zde začíná asi 35 km dlouhý  úsek s meandry, který končí až před Českou Lípou. Řeka  tomto úseku nebyla nikdy zregulovaná a teče si podle libosti širokou luční nivou. Často se po dvaceti metrech točí zpět a vidíte kousíček  po své straně vodáka, který jede obráceným směrem než vy. Divokost tohoto úseku může občas zpestřit strom, spadlý příčně přes řeku. Občas se řeka dělí do dvou ramen a občas má i slepé rameno.

Plavba obvykle konči u silnice u Brennského mlýna, odkud je možno zajistit odvoz lodí. Dá se ale pokračovat až do Žízníkova nebo až na okraj České Lípy.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]