10. června 2012

Jak na spáry roubenek


Většina chalup v našem kraji je roubených. Mezi trámy roubenek byly vyplněné spáry. A protože velká část  našich chalup (jak dokladují záznamy v Okresním státním archivu v České Lípě) byla postavena mezi roky 1790 až 1850, bývají tyto spáry ve špatném stavu. Nebude proto na škodu, když se zmíníme o jejich opravování.

Důvodem spárování byla skutečnost, že se dřevo sesýchá a proto bylo nutno vyplnit prostor mezi trámy jako zábranu proti průvanu vzduchu skulinami, proti vniku hmyzu a vlhkosti. Jako výplň se používalo promazání jílem se slámou, zvířecími chlupy nebo konopnými či lněnými stonky. Používal se i mech. Výplň byla někdy v mezeře upevněna dřevěnými kolíčky. Tam, kde byla spára větší, vkládalo se povříslo (slaměný provazec). Hliněný promaz se na povrchu vyhladil a opatřil vápenným nátěrem. 

Původně používané materiály jsou již většinou nedostupné a málo trvanlivé, takže se používají i materiály moderní. Do vydrolených spár se například natlačí polyuretanová pěna. Její nevýhodou je, že nesnáší sluneční záření, mění barvu a tvrdne. Četl jsem i varování, že při použití polyuretanové pěny hrozí vyhnití doléhajících dřevěných ploch, protože vzdušná vlhkost se drží jen na povrchu dřeva. Anorganická pěna vlhkost neodvede.  Používala se i metoda, kdy se do spár natlačily kousky pěnového polystyrenu. Přes ně se natáhl proužek perlinky, používané na fasádách, a spára se zakryla štukem.

Spárování hlínou je nejšetrnější a zajišťuje kvalitní tepelnou i zvukovou izolaci. Zajistíme tak i  regulaci vlhkosti nejen v samotné dřevěné konstrukci, ale i uvnitř objektu, což prodlužuje jeho celkovou životnost.  Spáry se v celé délce nakolíkují dubovými kolíčky, do spáry se natlačí izolace (povříslo, konopná izolace apod.). Následně se provede spárování  a to ve dvou fázích, hrubou a jemnou hliněnou maltou. Vyhlazený povrch se opatří vápenným nátěrem.
Je možná i metoda, při které se spára zaplní zatlačením čedičové vaty, na kterou se provede výmaz směsí písek : vápno : piliny v poměru 3:2:1. Následně se povrch spáry opatří nátěrem z vápenného štuku, do kterého můžeme vmíchat kuličky z rozdrceného polystyrenu. 

Komentáře:
Osobně jsem na to používal s dědečkem buď lněné nebo konopné vlákna, které jsme spojovali s poctivou jílovicí :-) ta vydržela dlouho a byla stálá i barvou. No, soused si to obil palubkami a taky to funguje dobře, jen mi přijde škoda na roubenku dávat palubky :-)
 
Jak tady asi všichni víme tak taková stavba roubenek není vůbec jednoduchá věc. Je to také dáno tím že se u nás obecně moc nestaví, což je velká škoda. Kdyby se totiž takové stavby více rozšířily po republice, mnohem lépe by to u nás vypadalo.

 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]