6. července 2012

Z Trávníka mezi žraloky



Mezi naše chalupáře patřil i vloni zesnulý akademický malíř a sochař Jirka Exner. Jeho mladší syn Daniel si našel zvláštního koníčka – potápění mezi žraloky.
Dnes šel v televizi americký film o žralocích, kde se jako obvykle filmovalo z klece. Dan ovšem plave se žraloky bez klece.  Dan je jedním z našich průkopníků tzv. freedivingu, čili nádechového potápění bez dýchacích přístrojů. Vydrží pod vodou sedm minut a potopí se do hloubky šedesáti metrů. Patří k několika málo lidem na světě, kteří se bez kyslíkového přístroje a jakékoliv ochrany potápěli v Jihoafrické republice mezi nebezpečnými tygřími žraloky.
Před několika lety totiž zavítal náš fotograf Jaroněk do Jihoafrické republiky, kde poprvé  uviděl žraloky tygří.. Do JAR nyní jezdí pravidelně a seznamuje se  se zvláštním světem těchto paryb. Ke svým výpravám v letech 2007 a 2008  přizval i potápěče Dana Exnera a potápěče a filmaře Miroslava Hrdého, jemuž se podařilo natočit  film Interactions (Ovlivňování), který již několikrát běžel i na naší televizi.
Daniel Exner žraloky vnadil, ale i dráždil, aby je pak třeba  praštil do čumáku nebo odstrčením vychýlil ze směru. Dokázal se i přidržet žralokovy ploutve a nechal se jím vézt (viz první obrázek). Dan si nechal na míru vyrobit speciální oblek, jakési vodní maskáče, aby byl přeci jen mírně neviditelný. Přes všechnu opatrnost ho žralok černocípák kousnul do ruky (viz druhý obrázek).
Žralok má na rypáku tzv. Lorenziniho ampule, je to citlivý senzorický systém, který vycítí i sebemenší kapičky krve ve vodě a žraloka pak navede k potravě.
Film nám vloni při setkání našich chalupářů k uctění otcovy památky Dan promítl.  Dan dnes organizuje pobyty v Egyptě u moře s výcvikem freedivingu.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]