4. září 2012

Povídá se, povídá

 že se od nás  jezdí nakupovat do Německa, protože tady je draho a zboží nekvalitní. My chalupáři jsme jen kousek od hranic a proto je to problematika, která se nás přímo dotýká.
Koukněme se tedy na to, jak si věci stojí.

Nejprve se podívejme na sazbu DPH. V Evropské unii jsou vesměs zavedené dvě sazby: základní, která nemá být nižší než 15 %,  a snížená (obvykle pro potraviny).
V ČR  dnes je základní sazba 20 % . Snížená sazba, která se uplatňuje zejména u potravin, léků, zdravotních pomůcek, knih apod., vzrostla z původních pěti na devět procent v roce 2009, na deset procent v roce 2010, na 14 procent letos.
V Německu je základní sazba 19 % a snížená 7 % (potraviny, léky).
Pro potraviny je tedy sazba v Německu výrazně nižší než u nás.

Důležitějším kriteriem výhodnosti nákupů v Německu je srovnání cen u nás a tam.
Publikovaná porovnání  v našem tisku vesměs uvádějí, že kosmetiku, drogistické zboží, oblečení i elektroniku nakoupíme v Německu levněji.   Z vlastní zkušenosti bych řekl, že u potravin není cenový rozdíl příliš markantní a některé potraviny jsou i dražší, ovšem německý sortiment je mnohem rozsáhlejší a naše hospodyňky tvrdí, že potraviny v Německu  jsou i kvalitnější.  Příkladem je  margarín se značkou Rama. Ukázal to porovnávací nákup online redaktorů online deníku Aktuálně.cz. Německá nebo rakouská Rama obsahuje víc tuku. V Rakousku 80 procent, v Německu 70 procent, zatímco v Česku (a také v Polsku či na Slovensku) jen 60 procent.
Jen tak jako příklad – u nás se prodávají řecké jogurty za cenu kolem 15 Kč, v Německu se prodává sada 4 těchto jogurtů za 1,5 EUR, tedy asi za 39 Kč! Výrazně levnější jsou v Německu rybí výrobky. Prací prostředky jsou též jednoznačně levnější. Barvy a laky se zdály naopak dražší než u nás.

Třetím kritériem jsou náklady na dopravu. Z oblasti Cvikovska je možno zajíždět do Ebersbachu, kde je nákupní centrum OBI a Kaufland a maximálně levná prodejna SCHNAPP AB (naši jí říkají Chňapni a běž).  Cesta ze Cvikova přes Šébr je asi 35 km dlouhá. Druhou možností je nákup v Žitavě, kde je především velkoprodejna TOOM (patří do řetězce Rewe – v ČR mu patří Billa a Pennymarket), dva markety Kaufland a jeden LIDL. Ze Cvikova je to přes přechod v Krompachu asi 20 km. Pokud tedy předpokládáme, že na cestu do Žitavy a zpět spotřebujeme benzin asi za sto korun, tak se občasný větší nákup evidentně vyplatí.
Popis cesty je na webu:

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]