12. listopadu 2012

Kravičky a ovečky


V dobách, kdy se nejvíce zaplňovaly chalupy na Cvikovsku (šedesátá léta), bylo kolem nás ještě hodně polí. Nějaké to ubožejší obilí, hodně kukuřice a brambor. Často jsme se po strojové sklizni brambor vydávali paběrkovat a nějaký ten košík jsme vždy na chalupu přinesli.
To se v posledních 20 letech změnilo.  Pole se změnily v louky, na kterých se pasou stáda krav, případně - jako v okolí silnice na Mimoň za Jablonným - stáda ovcí.  Dobytek se chová na maso, nejsou tu už bývalé kravíny, odkud se expedovalo mléko do mlékáren.  Dokladem je tristní stav dnes již nepotřebného trávnického kravína (viz obrázek). Vysvětlení spočívá ve státních dotacích. Česká republika patří mezi země EU s nejvyšší závislostí zemědělců na dotacích. Z nedávné studie Ústavu zemědělské ekonomiky a informací vyplývá, že podíl dotací na zemědělském důchodu představuje asi 75 procent a je téměř dvojnásobný oproti evropskému průměru. Jenže ty dotace jsou nevyvážené, velké farmy v horských oblastech získávají v průměru čtyřikrát více provozních dotací na pracovníka ročně (započítává se jim totiž i péče o krajinu) než dostávají velké farmy, které produkují mléko.
V naší oblasti hospodaří farma PV Cvikov s.r.o., která je součástí koncernu Spojené farmy a.s. Farma hospodaří na 1700 ha a zaměstnává na šedesát lidí. Za r. 2012 dostala farma PV Cvikov více než 19 miliónů dotací.
Zvířata se téměř celoročně pasou na místních loukách a výsledným produktem je tak "biohovězí" a "biojehněčí" maso. Dodávky biomasa (pozor, neplést s biomasou Zelené Katušky) údajně jdou z 90 % do Prahy. Ředitel farmy Kitzler uvádí, že mají přes tisícovku skotu masných plemen a více než 1300 ovcí.  Spotřeba jehněčího masa je na vzestupu, ovšem s odbytem vlny, je to prý horší. Zvířata z ekologických biochovů jsou porážena na jatkách společnosti Biopark v Lipové u Šluknova, která je součástí Spojených farem

Jak sami dobře víme, podmínkou vyplácení dotací je i sekání luk, které se řídí detailními předpisy s různými výjimkami, a provádí se jednou nebo dvakrát do roka.  Doposud se v našem okolí sekalo jednou ročně v létě. Letos jsme si všimli, že sekání proběhlo dvakrát. První sečení používalo balení usušeného sena do balíků, stažených síťovinou (tak prý seno vydrží i několik let). Při druhém sekání bylo seno baleno do PVC obalu (snad prý pro silážování). Balíky jsou na druhém obrázku.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]