16. prosince 2012

Středověké sklářství v Lužických horách


Počátky sklářství v našem regiónu se údajně datují až do 13. století (tj. po roce 1200). Tehdy totiž bylo nezbytnou surovinou pro výrobu skla velké množství dřeva pro vytápění sklářské pece. Navíc popel hlavně ze dřeva bukového byl součástí tzv. sklářského kmene, ze kterého se sklo tavilo. Druhou tehdejší součástí byl křemen a toho bylo v Lužických horách také dost (křemenné žíly nebo valounky v potocích). Tehdy se nejednalo o nějaké zděné sklářské provozy. Pec se zřídila v lese v dřevěném přístřešku a když se místo okolo vytěžilo, prostě se skláři přemístili o pár stovek metrů dál. Součástí pracoviště byla stoupa na drcení vytěženého křemene. Až někdy v patnáctém či šestnáctém století se sklářská huť zřizovala jako stabilní.


Původní název Trávníku - Glasert - naznačuje, že sklářská výroba probíhala i v jeho okolí. Historii sklářství se věnuje muzejní pracovník p. Gelnar, který publikoval řadu vědeckých prací o historii sklářství. Některé jeho popularizační články jsou uveřejněny ve vlastivědném sborníku Bezděz, který vychází jako ročenka a který je možno studovat nebo si ho zakoupit např. v Okresním archivu v České Lípě. Ukázka středověkých skleněných výrobků je na prvním obrázku.

Podrobně zdokumentované místo jedné takové historické huti je v blízkosti Nové Huti na úpatí Bouřného. Její existence se předpokládá kolem r. 1250.

Kdysi nás při náhodném setkání p. Gelnar upozornil na pravděpodobné pozůstatky prastaré hutě u Milštejna a to blízko křižovatky cesty z Milštejna ke Cvikovu a odbočky na Trávnický vrch. Na druhém obrázku je orientačně znázorněna poloha místa. Na jedné straně cesty je zahloubení, na druhé je odval, tvořený odpadem.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]