17. ledna 2013

Dvě knihy



Chtěl bych upozornit na hodnotnou knihu, ze které se mnoho dozvíme o našem kraji. Je to publikace Velká turistická encyklopedie - Liberecký kraj. Kniha obsahuje  texty a obrázky všech měst, vesnic a zajímavých objektů v našem kraji. Kniha, která má přes 300 stránek, je jedním dílem ze 14 dílů o všech krajích a hlavním městě Praha.

Pokud  zúžíme náš pohled jen na naše okolí, najdeme zde přes 50 hesel počínaje Cvikovem přes Trávník, Naději a konče Ledovou jeskyní. Naše blízké okolí většinou známe, ale z této knihy získáme inspiraci podívat se na další zajímavá místa.

Nevěděl jsem třeba, že u staré silnice z Nového Boru do Svoru je vylámaná ve starém lomu štola (či jeskyně) 60 m dlouhá nebo že v Okrouhlé u Nového Boru je u bývalé sklářské huti novogotická přístavba imitující kostel (viz obrázek).

Jezdívali jsme do Žitavy a Sieňavky přes vesnice Horní a Dolní Sedlo, ale nevěděli jsme, že v těsné blízkosti jsou horolezecké skalní věže, okolo kterých vede naučná turistická stezka.

Německou chatu na Hvozdu známe všichni, ale z encyklopedie se dozvíme, že na české straně stála i česká chata, která vyhořela v r. 1946 a obnovena již nebyla. Na staré pohlednici vidíme střechy tohoto objektu.

Pokud se chceme podívat i do širšího okolí, bude tato publikace dobrou pomůckou.



Ještě bych upozornil na jinou  encyklopedii s názvem  444 historických měst a městeček ČR. Zase je v ní popsána řada městeček v našem kraji. Našel jsem v ní jednu zajímavost - vysvětlení názvu Cvikov. Samozřejmě je to počeštění německého Zwickau, které je ovšem složeninou staroněmeckého Zwick  (vidlice, křižovatka) a Aue (lužní louka). Cvikov bylo tedy městečko, založené na křižovatce cest z Čech do Německa v lužních (vlhkých) lukách. Zde se dozvíme i to, že Cvikov je mnohem starší než dnes důležitější Nový Bor. Cvikov je zmiňován už v r. 1352, kdežto Nový Bor byl povýšen na město až v r. 1757, když se zmíněná  cesta do Německa přesunula z původní trasy přes Sloup a Cvikov na trasu Nový Bor - Rumburk.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]