2. ledna 2013

Kuna v chalupě

Mít v chalupě kunu je trpká zkušenost mnoha chalupářů. Plusem jistě je, že v chalupě se nevyskytují myši, Minusem noční hluk, dupání, pištění mláďat a hovínka.


Kuna se vloni usadila v jedné chalupě v Naději. Byl proveden pokus o její konec prostřednictvím psa (nikoliv pana Foustky jako ve známém starém filmu, ale psa od souseda). Pes ji vyslídil, zahnal pod nábytek, kam on už vklouznout nemohl, takže kuna mu jednu vlepila přes čumák. Přesto pak dobrovolně chalupu vyklidila. Jenže první napadaný sníh prozradil, že opět běhala po střeše a hledala si vhodný přístup na půdu.

Chalupářská poradna přetéká nápady, jak se kun zbavit.

Jedna rada říká, že ji vyžene tygří trus, který si vyprosíte v zoologické zahradě a ponecháte namočený ve vodě v takticky rozmístěných sklenicích.

Jiná rada doporučuje rozmístit po půdě, kde se kuna promenuje, lidské vlasy, nacpané do dámských punčoch.

Další rada doporučuje ji vyplašit světlem, a to buď reflektorem s pohybovým čidlem, nebo diodovým blikačem z jízdního kola, trvale napájeným ze síťového dobíječe.

Jiný experimentátor nechal hrát na půdě rádio a ještě jiný tam umístil staré kyvadlové hodiny s bicím mechanismem (je ovšem otázka, co vás bude hlukem rušit víc - jestli non-stop hrající rádio nebo občasné rejdění kuny).

Dalším popsaným způsobem bylo posypání půdy naftalinovými kuličkami.

Podle rozmanitosti publikovaných rad se zdá, že univerzální recept neexistuje. Postižení tvrdí, že obvykle plašící zařízení sice na čas pomohlo, ale časem se kuna opět vrátila, rozhodnutá, že dobré bydlo za trochu nepohodlí stojí.

Tak dobré pořízení.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]