10. června 2013

Co se stalo, přihodilo (nebo co se stane a přihodí)



V rámci Noci otevřených kostelů měl vystoupit 1.6. v bazilice sv. Zdislavy a sv. Vavřince houslista J. Svěcený s koncertem z děl italských a německých barokních mistrů. Podle dodatečné informace se koncert konal až o týden později 8. června.


1. června se  konal společný koncert Pěveckého sboru ČVUT a Žitavského pěveckého sboru a to nejprve v kostele v Jonsdorfu a následně po přejezdu hranic v kostele v Krompachu.


V červnu se vždy konají cyklistické závody Malevil cup. Letos to bude již 14. ročník a hlavní závody proběhnou tuto sobotu 15. června. Trasy budou jako loni - 40 km s celkovým převýšením 1184 m, 70 km s převýšením 2041 m a 100 km s převýšením 2875 m.

Nejdelší trasa se jede jako součást seriálu čtyř evropských závodů MarathonMan Europe (další tři závody jsou v Itálii v horách nad Lago di Garda, v Rakousku – Salzkammergut a v Seiffenu na německé straně Krušných hor). Ve zmíněný den budou uzavřeny pro silniční provoz některé silnice kolem Heřmanic.


V galerii cvikovského centra SEVER jsou vystaveny obrazy a malby malíře a grafika Václava Fialy z Lužických hor z doby po 2. světové válce - hledání ztraceného času. Stojí za shlédnutí.



V červnovém čísle měsíčníku Cvikovský zpravodaj je zajímavý článek o historii sousoší na cvikovském náměstí. V 17. století zde stál Morový sloup, který je nyní u cvikovského kostela. Od r. 1948 do r. 1961 tu byl pomník J. V. Stalina, údajně první takový pomník, postavený v Československu. Pak byl nahrazen sochou rudoarmějce, která byla zlikvidována po okupaci z r. 1968. Nyní tento pomník stojí na cvikovském hřbitově.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]