17. října 2013

Elektřinu ano, ale kudy ji přivést?



Po několika letech se  znovu otevírá horké téma: vedení vysokého napětí na stožárech v dlouhém koridoru přes Lužické hory. SČE prý tuto akci plánuje na roky 2017 a 2018.
Lesy Lužických hor by procházela řada  padesát metrů vysokých stožárů z Varnsdorfu přes Svor až k Novému Boru. Mělo by tak vzniknout záložní vedení VVN do Šluknovského výběžku, kam  zatím vede pouze jediné vedení od České Kamenice a při jeho poruše nelze přivést elektřinu do regionu odjinud. 



Vhodnější trasa nebyla dosud nalezena. Možnost přívodu z  území Ústeckého kraje by byla v konfliktu s  nejcennějšími zónami CHKO Labské pískovce a Lužické hory, stávající trasa by zase při poruše (třeba při další vichřici jako v květnu 2010, která naši oblast těžce zasáhla) přivedla 60 tisíc obyvatel do tmy.
Nevoli u obyvatel a ochránců přírody vyvolává skutečnost, že energetici údajně požadují vytvoření nového 200 m širokého průseku, kterým by vedení procházelo. I kdyby se vedení vybudovalo souběžně v dnešní trase, musel by se stávající asi 30 m široký průsek nejméně zdvojnásobit. Provedení této přípojky jako kabelového vedení v zemi je několikrát dražší než vedení nadzemní a k poškození krajiny by rovněž došlo. Rada je těžká, postižené obce kolem nové trasy doporučují, aby se věc řešila náhradním napojením na německou rozvodnou soustavu (to prý má jednak technické problémy a druhak to není v souladu s politikou ČEZ být evropským velkoexportérem elektrické energie). Strana Zelených navrhuje vybudovat vedení od Hrádku nad Nisou přes Německo. 
Obyvatelé Šluknovska budou jistě při představě elektrické tmy na řešení tlačit.
V květnu 2011 jsem na tomto blogu ve článku pod názvem NIMBY (anglická zkratka pro postoj „Kdekoliv, jen ne u mne na  dvorečku!“) upozorňoval na nutnost, aby se lidé dokázali domluvit a nehleděli jen na své zájmy.

Komentáře:
Dovolím si osobní pohled. Když si představím, že vedení by mělo vést přes Mařenice (nebo Trávník) asi bych nebyl sám, kdo by protestoval (byť chápu potřebu šluknovských). Proto nyní podporuji protesty proti výstavbě vedení, i když bych ho neměl přímo na očích. Od čeho jsou CHKO, oblasti vyčleněné k ochraně krajiny a přírody? Výstavba vedení přes II.zónu by se mohla stát nebezpečným precedensem pro další ničení přírody. Ve jménu průmyslu, rozvoje a budování už bylo zničeno v naší zemi v minulosti mnoho (a často zbytečně). Proto jako patriot podporuji odpor proti vedení přes Lužické hory a je dobře, že je hledáno jiné řešení. zdraví Mates
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]