20. října 2013

Takovou chalupu by snad nevykradli



Ministerstvo obrany oznámilo, že hodlá soukromníkům odprodat pohraniční bunkry., kterým se říká „řopík“. Vyprojektovalo je totiž Ředitelství opevňovacích prací (zkratka ŘOP) a odtud také vzniklo jejich pojmenování. Stavěly se v letech 1936 – 1938 na severních hranicích Čech a Moravy a na jižní Moravě. Zachovalo se jich přes 8 tisíc!
Pásmo těchto opevnění měl za úkol pozastavit nepřítele a způsobit mu co největší ztráty.
Bunkry byly železobetonové. Betonovalo se nepřetržitě a trvalo přibližně 24 hodin. Vznikl tak monolit, který neměl pracovní spáry a měl zajistit tu nejvyšší odolnost proti nepřátelskému ostřelování, hlavně dělostřeleckému.
Řopíky měly tloušťku čelní stěny ve směru k nepříteli 80 cm. Týlová stěna měla tloušťku 50 cm. Hmotnost měl řopík až 190 tun. Tehdejší cena byla 100 tisíc korun. Obyčejný rodinný dům přišel v té době na 45 000 korun.

Na záchod se chodilo s polní lopatkou do okolí. Při bojové činnosti měli vojáci dovoleno močit v předsíňce, mezi dveřmi, protože tudy vedla pěticentimetrová ocelová odvodňovací trubka.
Ministerstvo na svých webových stránkách zatím nabízí dva bunkry na jižní Moravě. Další prý budou následovat (cena od 120 do 260 tisíc Kč se zdá být přílišná s ohledem na to, že nelze počítat ani s přívodem elektřiny ani vody). Již z dřívějška mají některé řopíky v majetku vojenské kluby, které je upravily tak, jak měly kdysi při obraně státu sloužit. Takové obnovené řopíky jsou například v blízkosti Slavonic.



V našem okolí je celý pás těchto opevnění, známý je „kultovní“ bunkr u silnice mezi Mařenicemi a Juliovou, ze kterého řečnil k seběhnuvším se místním soukmenovcům Hitler při průjezdu naším krajem, poté co naše pohraničí v říjnu 1938 zabralo Německo v důsledku Mnichovské dohody.
Na prvním obrázku je dnešní stav  jednoho z bunkrů, na druhém je zachycen Hitler při průjezdu Cvikovem.
No a u nás? Jeden kamarád – chalupář prý uvažuje, že by koupil řopík u cesty na přehradu a zřídil by si tam bufet s párkama v rohlíku a langošema.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]