6. října 2013

Vodní díla na Cvikovsku II.



Jak jsem avizoval, v pátek 4. října se konala ve cvikovském kulturním domě  Sever beseda s autorem knihy o vodních dílech na Cvikovsku.

Za slušné účasti asi 30 lidí nejprve autoři (text Miroslav Kolka a grafické zpracování publikace Michael Čtveráček) knihu pokřtili láhví sektu. Pak autor z Národního památkového ústavu v Liberci osvětlil vznik knihy. Na Českolipsku je evidováno asi 260 vodních děl. Největší část se nachází na Cvikovsku kolem dvou vodních toků – Svitávky a Boberského potoka, které samozřejmě přibírají i další potoky. Pokřtění knihy je na prvním obrázku.

Zpracování knihy bylo náročnou prací, hlavně proto, že fyzické pozůstatky jsou dnes v terénu jen minimální. Bylo proto nutno studovat archivní záznamy, pozemkové knihy bývalých panství a dochovanou tzv. Vodní knihu, kde se veškerá vodní díla včetně majetkových vztahů zaznamenávala. Nápomocni byli i místní pamětníci, mj. pan Pavýza z Dolní Světlé (o jím zpracovaných materiálech jsem zde rovněž psal  březnu r. 2012), který byl na besedě přítomen.

Podkladem byly i první c. a k. katastrální mapy z r. 1843, tzv. Císařské otisky, o kterých jsem zde již psal (v srpnu a v říjnu 2007 … to to utíká). K nim jsme se dozvěděli, že barevné značení budov (vyžlucené a vyčerveněné obrysy) definovaly odolnost proti ohni (žlutě vyznačené budovy byly vesměs dřevěné „požárně nezpůsobilé“ a červeně vyznačené budovy byly zděné, „požárně způsobilé“). Dokladuje to výřez z katastrální mapy z r. 1843, která zachycuje polohu dnes již zaniklého mlýna (velká budova vpravo s vyznačenými vodními koly) s náhonem z Boberského potoka v dnešní Vančurově ulici.

Pak autor knihy promítl řadu fotografií a nákresů, které se do publikace již nevešly. Upozornil například na někdy ještě dnes rozeznatelné datace výstavby mlýnů a pil  letopočtem, vysekaným do skály náhonu.

V devatenáctém století byli hlavními staviteli vodních děl (mlýnů a pil, později i brusíren skla) Anton Hütter z Krompachu a Florian Hübner z Lindavy. Zachovala se řada zajímavých nákresů, dnes bychom řekli projektů, podle kterých byla popisovaná vodní díla budována. Nevím jestli by si s takovými podklady poradily stavební firmy dnes, kdy bez počítačové výbavy nedají ani ránu.
Ve článku zde na blogu z července 2009 je i kreslený plánek vodního mlýna, který dokladuje to, co je uvedeno v knížce o vodních dílech.

Na můj dotaz, zmíněný v minulém článku (význam dlouhého nákladného odvodu vody od vodního kola u dnešního sociálního ústavu v Antonínově údolí), autor konstatoval, že i jeho to zaujalo. Důvodem je udržení hladiny vody v lednici (prostor, ve kterém se vodní kolo točí), aby při velké vodě se z odtoku použité vody tato nevracela pod kolo a nebrzdila jeho chod).



Druhý den se mohli zájemci seznámit s posledními viditelnými zbytky vodních děl přímo v terénu na vycházce od kulturního domu po toku Boberského potoka až do Rousínova.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]