8. listopadu 2013

A bude se vařit!



Kamarád spoluchalupář mne upozornil na zajímavý článek v Českolipském deníku:

Ve Cvikově se zase bude vařit pivo!

A že má místní pivo nějakou historii - pivovar stával v sedmnáctém století přímo na náměstí a pak v Žitavské ulici. V r. 1867 byl vybudován nový pivovar u silnice na Jablonné jako cvikovský měšťanský pivovar. Kapacitu měl až 27 tisíc hl piva ročně. Po válce byl znárodněn. Tento pivovar byl natrvalo zavřen v r. 1968. Nějakou dobu se v objektu pěstovaly žampiony, byl využíván jako sklad, ale poslední desítky let jen chátral. 

Od poloviny roku 2014 by měl obnovený pivovar produkovat  desítku a dvanáctku pod názvy KLÍČ a LUŽ. Prý se uvažuje i výroba nízkostupňového piva (7o nebo 8o), které by nabízeli pro horké provozy (např. sklárny v okolí) tak, jak to bylo před lety běžné. Novým investorem je majitel známého novoborského velkoobchodu s elektromateriálem JAKUB.

V areálu pivovaru už v tuto chvíli pracují dělníci; vyklízí a upravují části budovy, kde by měla být ještě do konce roku umístěna pivovarnická technologie. Do budoucna se tu plánuje i pivovarská restaurace a někdy snad i penzion (pro tento záměr bychom doporučili zřídit i pivní lázně).

Na prvním obrázku je objekt pivovaru při pohledu přes již zrušený rybník, na druhém je pivní etiketa cvikovského piva.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]