18. listopadu 2013

Pád ze stratosféry - a jak to dopadlo




Ve článku ze dne 2. 11. jsem upozorňoval na chystaný experiment českých nadšenců - vypuštění "elektronických semínek" ze stratosféry pomocí meteorologického balonu. Vypouštění těchto balonů z meteorologického ústavu v Praze - Libuši se provádí běžně třikrát denně. Balon vystoupá do výšky kolem 30 km. Sleduje se okamžitá poloha balonu, který průběžně měří tlak, teplotu a vlhkost. Z naměřených dat se vypočítává výška sondy, ze změn polohy směr a rychlost větru.
 
Nyní k vlastnímu pokusu. Informace jsou v původním článku, takže se omezím jen na fakta.

Balon odstartoval v sobotu 16. listopadu v 10:24 z Libuše.

V 11:19 už balón aktuálně vystoupal do výšky 22 kilometrů a nachází se v okolí obce Zdice.

V 11:22 kamera gondoly zaznamenala průlet největšího airbusu A380 společnosti Emirates z Dubaje do New Yorku (obvykle vidíme stopu letadla nad sebou, zde byla vidět seshora!). Teplota okolí balonu je minus 32 stupňů. Je bezvětří a tak se balon stále pohybuje ve výšce nad Zdicemi.

V 11:39 po oddělení gondoly s názvem Dropion od balonu se uvolnily i stratokešky a vrtivým pohybem (jako javorové nažky) se začaly snášet k zemi. Byla dosažena výška 31 km a teplota v té výšce byla minus 42 stupňů.

V 12:21 vypouštěcí gondola Dropion přistála bezpečně na padáku v Cerhovicích u Zbirohu.

Ve 14 hodin byly nalezeny první dvě stratokešky a to v Chrástu u Plzně a poblíž Smědčic (okres Rokycany) .  Další stratokeška byla nalezena po 15 hodině východně od obce Bušovice. Do 18 hodiny, kdy bylo soutěžní hledání ukončeno, byla nalezena ještě jedna keška.

Na připojených obrázcích je příprava gondoly, pohled z výšky 28 km na zakulacenou zeměkouli a gondola Dropion po dopadu na zahradu v Cerhovicích.
Na posledním přidaném obrázku je mapka s dopady (gondola u Zbirohu, zatím nalezené stratokešky nedaleko Rokycan).
Dodatek:
Na adrese
http://technet.idnes.cz/stratocaching-balon-video-09u-/tec_vesmir.aspx?c=A131119_090921_tec_vesmir_kuz 
si můžete prohlédnout zkrácené video z celého letu.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]