2. listopadu 2013

Pád ze stratosféry


Geocaching je hra pro všechny majitele navigačních zařízení GPS. Na internetu jeden z hráčů zveřejní souřadnice a různé doplňující informace, naznačující kde je ukryta tajná schránka - keška. Ostatní účastnící této hry potom tuto schránku pomocí navigačních přístrojů hledají. Psal jsem zde o tom v únoru 2009.
Před nedávnem jsme sledovali seskok parašutisty ze stratosféry.
Nyní nás za pár dnů čeká novinka - stratocaching. Parta českých nadšenců vypustí pomocí meteorologického balónu z výšky 30 km 10  modulů v podobě javorového semínka, které se snesou kamsi na území České republiky. V modulu - stratosférické kešce - je vestavěna elektronika (GPS a GSM moduly)  pro umožnění jejich nalezení po dopadu na zem.
Organizátoři vyzkoumali, že tvar javorového semínka spolehlivě zbrzdí pád vypuštěných kešek  o délce asi 40 cm a váze kolem 100 g, takže na zem dopadnou rychlostí asi 2 m/s.

Kdo se chce zúčastnit, musí se do této soutěže zaregistrovat. Pak získá informace, které mu umožní sledovat během pádu semínek vysílaná data a dozvědět se polohu jejich dopadu. Pak záleží na tom, kdo dorazí k místu dopadu některého semínka jako první.
Start balónu je naplánován na 16.11.2013 v 9:00 a informace lze průběžně získávat na web stránce
http://stratocaching.idnes.cz/,
kde se lze do této akce zaregistrovat.


Kešky by měly dopadnout na zem kolem 13 hodiny. Ten hledač, který ji nalezne jako první, ohlásí svůj nález mobilem organizátorům. Pokud počká na místě, tak dalších 9 hledačů, kteří tam dorazí, dostane rovněž odměny. Celkem tedy může být odměněno 100 nálezců.

Na obrázcích je vynášecí modul a semínko.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]