13. prosince 2013

Pár novinek



Tak si představte, že naši státní ouřadové zase chtějí být bruselštější než Brusel (pamatujete se na aféru s balením koblih?). Nově si přečetli doporučení, že kamna na dřevo má instalovat odborník a dali do novely zákona o hospodaření s energií, že na instalaci kamen na dřevo si musíte pozvat odbornou firmu!  Mělo by to platit od ledna 2015.

Ministerstvo se brání, že tuto novelu muselo připravit, protože systém takzvaných kvalifikovaných osob pro montáž obnovitelných zdrojů zavádí evropská směrnice z roku 2009.  Novela se týká: kotlů a kamen na biomasu, solárních fotovoltaických a solárních ohřevových systémů, mělkých geotermálních systémů a instalací tepelných čerpadel.

Podle vyjádření odborníka z firmy EkoWatt si naše ministerstvo evropskou směrnici špatně vyložilo, protože o povinnosti využívat pro instalaci výhradně osoby kvalifikované se v ní nepíše. Lze pochopit, že složitý systém na bázi tepelného čerpadla nikdo svépomocí nestaví, ale na trhu jsou třeba stavebnice pro solární ohřev vody.

Dá Pán Bůh, že nás brzo nebudou úřady nutit, abychom potřebovali pro štípání dřeva složení zkoušky, protože by nás ulítlý špalík mohl zranit nebo nám rozbít okno.




ChKO Lužické hory vydala " Plán péče o přírodní památku Naděje na dobu od r. 2014 do r. 2023".  Jedná se o ochranu ledové jeskyně a jejího okolí. Dozvíme se zde, že jeskyně byla ustanovena jako přírodní památka již v r. 1923.  Po válce byla jeskyně volně přístupná, protože však docházelo k poškozování ledových krápníků a rovněž pohyb návštěvníků stav jeskyně zhoršoval, byla od r. 1980 uzavřena. V r. 2006 byl vstupní otvor upraven (zvětšen do původní velikosti, protože v r. 1980 byl zúžen a to prý zhoršovalo v zimě vstup studeného vzduchu a tím i tvorbu ledu) a instalována nová zavírací mříž, která usnadňuje vlet netopýrů, pro které je jeskyně chráněným hnízdištěm).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]