1. prosince 2013

Pevnostní pásmo z období let 1936 - 1938



Nedávno (20.10.) jsem tu psal o záměru Ministerstva obrany rozprodat pohraniční pevnůstky. Téma nás s kolegou chalupářem zaujalo a začali jsme k tomu sbírat další informace. Naším okolím se totiž pás těchto pevnůstek táhne.

Připravíme proto na toto historické téma několik článků, které budou publikovány na web stránkách našeho Občanského sdružení Trávník a Naděje,


Mimochodem v souvislosti novým občanským zákoníkem, platným od ledna 2014 už nebudeme "občanské sdružení", ale asi nějaký "spolek". Název občanské sdružení sice nemělo vůči veřejné správě žádné páky, ale ten název vzbuzoval určitý respekt a na naše schůze se pravidelně dostavovali i zástupci Městského úřadu a dalších státních orgánů. Bude nějaký spolek chalupářů i nadále považován za místní autoritu?

Kromě pásma pevnůstek se ve zmíněných předválečných letech budovaly v blízkosti pevnůstek i jakési ubytovny, dřevěné baráky až pro celou rotu, pověřenou službou v pevnůstkách. A tady jsme zjistili zatím nám neznámý fakt. Nalevo v nízkém lese za posledním domem v Naději na silničce k Hamru bývala pamětní tabule, že v tom místě byl za války zajatecký tábor. K tomu účelu byla použita právě dřevěná ubytovna, vybudovaná tam v r. 1938 pro naše vojáky. Podlouhlá budova byla předchůdcem pozdějších tzv. likusáků, používaných v padesátých letech v táborech nucených prací a později k ubytovávání dělníků na velkých stavbách.


Takových malých táborů pro zajatce zřídili Němci na našem území celou řadu. Některé kluby vojenské historie se zabývají i jimi.  O táboře v Naději jsme zatím informace nenašli. Na přiloženém obrázku je plánek těchto vojenských ubytoven z r. 1938 (převzato z knihy Velká kniha o malých bunkrech).
A čistě náhodou - nemá někdo fotografii, kde by byla ta deska o zajateckém táboře? 

Komentáře:
Mám v PDF souboru vyprávění jednoho sudetského Němce, který se narodil v Horním Podluží. Píše tam o zajateckém táboře pro francouzské důstojníky, kteří s nima chodili pracovat na pole. Vím i přesné umístění tábora. V případě zájmu mě kontaktujte na email.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]