16. prosince 2013

Zamyšlení vánoční a novoroční



Jak velí zvyklosti (a ani nemusí být ústavní), je zapotřebí se kolem vánoc zamyslet nad uplynulým rokem a umínit si něco do roku nového.

Letos z naší party chalupářů, zaplať Pán Bůh, nikdo neubyl, naopak v některých rodinách se radují z přírůstků (to je milé i pro ostatní chalupáře, neboť si od toho slibují sud s pivem na příští léto). Někteří z nás dokonce realizují výměny některých opotřebovaných částí těla, aby do nového roku vykročili zvlášť křepce.

Ty loňské přírůstky spolu s řadou kulatin jsme oslavili v létě pivem a písněmi (v roce 2012 i tancem, ale to proto, že se kromě piva čepovalo i víno). Zvlášť příjemná byla posezení v bývalé hájovně pana Běhala, kde jeho původní včelín došel nového uplatnění jako podium pro naši disharmonickou kapelu.

V té souvislosti je nutno říci, že bývalý lesník pan Běhal, který žije v domově důchodců ve Cvikově,  je ve svých tuším 94 letech zřejmě nejstarší čiperný Trávničák.  A to máme mezi námi ještě dvě více než devadesátileté chalupářky - paní Sládkovou a MUDr. Kajdošovou.

V listopadu odešel na věčnost místní dlouholetý obyvatel, chovatel ovcí, pan Jelínek z Naděje.

Ani příroda nás letos netrápila pohromami, léto začalo vedry, pak bylo celkem pohodové a zvláště je nutno pochválit podzim, který byl spíše slunečný a nepříliš mokrý.

Naši silničáři nám nadělili obnovené silnice z Juliovky do Krompachu a z Krompachu do Heřmanic. V příštím roce prý dokončí i opravu úseku z Krompachu na německé hranice. To se nám to bude jezdit (jen kdyby nám byli moudří páni z banky nezdražili eura)!

A další dobrá, už avizovaná novina - v příštím roce zahájí činnost obnovený pivovar ve Cvikově. Tak jsme zvědavi na nová piva - Klíč a Luž.

Náš internetový Trávnicko-Nadějský zpravodaj bude mít v příštím roce třetí narozeniny. Myslím, že kromě podrobných informací o jednání s orgány města Cvikova s cílem zlepšit naše okolí, se v něm dozvídáte i řadu zajímavostí z historie našich vesniček, jako jsou přehledy zaniklých chalup nebo údaje o budování pohraničních opevnění před druhou světovou válkou, kde jsme se setkali s velkou ochotou opravdových odborníků z této oblasti, kteří nás navedli na potřebné informace.

Na podzim absolvovali naši důchodci (na start jich bohužel nastoupilo jen pár) 17 km dlouhý pochod z Trávníka do Nového Boru, aby si utvrdili, že ještě stále na to mají kondici (a měli ... museli ale využít občerstvovací stanici v Radvanci). Na jaro plánujeme pochod přes hranice do Jonsdorfu, kde si chceme prohlédnout skalní město s bývalými lomy na mlýnské kameny. Věřím, že účast bude hojnější.


Na závěr bych chtěl všem čtenářům popřát klidné a pohodové vánoce (zdá se, že roste počet chalupářů, kteří vánoce slaví na svých chalupách) a ať nám všem v roce 2014 slouží zdraví, ať se nám daří ve všem, co hodláme ještě uskutečnit, a ať si neničíme nervy hádkami nad aktivitami našich politiků.

Komentáře:
Bylo mi sděleno, že pan Běhal se narodil v r. 1916!
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]