20. ledna 2014

Dříve a dnes



Na internetu lze často nalézt dvojice fotografií stejného místa - foto z minulosti v porovnání se současností. Takovým příkladem jsou dvojice fotografií v rubrice SOUČASNÉ FOTO na stránkách


Udělat dnešní foto není tak náročné, obtížnější je nalézt nějakou fotografii historickou a k ní udělat ze stejného místa foto dnešní. Jak je popsáno v prosincovém  článku Trávník-Glasert v r. 1938 (v Trávnicko-Nadějském zpravodaji) řada chalup z poloviny minulého století už neexistuje. Tím více je zajímavý vzniklý kontrast. 
Budeme proto vděčni čtenářům, pokud nám takové dvojice fotografií nabídnou k založení do historického archivu.

Pokusil jsem se takové dvojice fotografií vytvořit. Stará hospoda u silnice v Trávníku byla někdy před 90 lety dokonce zahradní restaurací. Ještě za starého režimu byla změněna na provozovnu družstva invalidů INVA, asi před 10 - 15 lety zde byla zřízena výroba skla pro automobilový průmysl a v současnosti je zde truhlářská dílna firmy Pepa Šikula. 
 


Kousek od hospody je dům, kde byl do sedmdesátých let konzum. Po jeho nahrazení pojízdnou prodejnou slouží budova pro rekreaci pražských majitelů. Kdysi měla budova na střeše mansardy, ty už naše generace napamatuje.


Komentáře:
Musím říct, že jsou to velké změny. Třeba když člověk vidí ty dílny včera a dnes. Dneska už má každá malá dílna šroubový kompresor a pneumatické nářadí na vzduch. Dříve? Kladivo, hřebíky, lepidlo nebo klíh a vše se dělalo ručně. Jasně, řemeslo musí jít taky dopředu. Ale zase když pak člověk vidí, že mladí kluci z truhlářských učilišť neumí už pomalu ani rovně uříznout prkno klasickou pilkou... Tak to taky o něčem svědčí. ;-)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]