26. ledna 2014

Kouří se nám z komínka II



V březnu 2012 jsem psal o novém zákonu o ochraně ovzduší  a o tom, co v budoucnu ukládá občanům - topičům.  Někteří se na to preventivně připravují už teď, jak bylo popsáno v naší silvestrovské scénce, takže tepelné čerpadlo sice vytápí chaloupku, ale ubírá v zemi teplo krtkům, kteří se prý proto stěhují do teplejších končin.

Ale teď trochu vážně. Občas se na slezinách v místní osvěžovně vedou diskuse o tom, jak se z některých komínků line čoud. Na Ostravsku už tato situace vyvolala akci. Vznikla veřejně prospěšná společnost s názvem Čisté nebe.

Na svých webových stránkách


svůj záměr vysvětlují. Do moderního mobilního telefonu je možno si stáhnout aplikaci, která umožní vyfotografování čoudícícho komínu s připojenými údaji, kde a kdy byl vyfotografován a dovolí jeho zaslání výše uvedené společnosti. Ta odkaz na fotografii uveřejní na mapce Severomoravského kraje. Postih možný není, ale na ostudu je zaděláno.


Otázkou je dopad pro fotografujícího. V Česku bude  takovou akci většina lidí považovat za bonzování, ačkoliv  v Německu nebo ve Švýcarsku by byla respektována a považována za příspěvek ke kvalitě života. Akce je zatím provozována jen na Ostravsku, takže u nás se čmoudilové zatím posměchu bát nemusí.




Hodnocení se provádí podle tmavosti kouře. Nejvyšší přípustná tmavost kouře, vyvolaná pohlcováním světla v kouřové vlečce vystupující z komína, je barva kouře, která je ještě přípustná. Měření tmavosti kouře se provádí zrakovým porovnáním tmavosti kouřové vlečky s odpovídajícím stupněm Ringelmannovy stupnice. Tmavost je dána koncentrací sazí a popílku v kouři.

Stupnice je na přiloženém obrázku.

Komentáře:
Tyjo, o tom, že něco takového existuje jsem vůbec nevěděl. Díky za info. My v současné době topíme dřevem, ale myslím si, že kouř z našeho komína by měl být snad v pořádku. V poslední době ale hodně uvažuji jestli nepřejít na nějaké jiné vytápění. V tomto ohledu se mi právě líbí ta zmíněná tepelná čerpadla. Hodně jsem si o tom v poslední době četl a myslím si, že pro náš dům by takové tepelné čerpadlo bylo ideální.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]