1. února 2014

Vlakem až do pivovaru



Myslím, že jsem se asi tak před dvěma roky zmiňoval, že ve Varnsdorfu je kousek od hraničního přechodu do Německa Pivovar Kocour. Řada z nás se tam při výletu do Německa zastavila, protože se tam i dobře jí.
Tento  pivovar v r. 2009 získal speciální varnu piva ze zrušeného Vývojového střediska pivovaru Braník. Dnes varnsdorfský pivovar vaří kromě standardního světlého a tmavého piva i speciální várky piv podle zahraničních receptur (belgická piva, svrchně kvašená pšeničná piva, ale i piva, vařená za účasti zahraničních sládků - Japonce, Skota, Maďara či Ira).
Zajímavostí z poslední doby, která prošla i televizními zprávami, je to, že si pivovar na vlastní náklady vybudoval ve své blízkosti železniční zastávku, u které zastavují všechny vlaky mezi Libercem a  Varnsdorfem (to je tak zvaná peážní trať, o které jsem zde psal v říjnu 2007- trať, která spojuje dvě místa a přitom projede přes Žitavu sousedním státem). Tři roky prý trvalo vyřizování všech náležitostí, včetně sjednání zastavování vlaků, které musel u ČD zajistit Liberecký kraj.


Přístřešek zastávky je vyroben z plátů rezavé oceli, v nichž je vyvrtané množství otvorů do tvaru kocoura – loga pivovaru. Uvnitř zastávky je kromě lavice s opěradlem ve tvaru kocoura, jízdního řádu i otvírák na lahve.  
Zaujetí majitele pivovaru pro železnice dokladuje i to, že zakoupil dva vyřazené lůžkové vagony (které kdysi jezdily na trase Praha - Moskva) a po rekonstrukci v nich zřídil ubytování pro návštěvníky pivovaru.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]