11. března 2014

Windows XP adieu


Firma Microsoft oznámila, že k 8. dubnu 2014 končí podpora operačního systému Windows XP, který byl zaveden v r. 2001. Znamená to, že výrobce již nebude vydávat aktualizační balíčky nebo opravy bezpečnosti. Stále ještě hodně uživatelů má tento systém v provozu, ovšem co je významnější - na jeho verzi XP Embedded pracuje i většina našich bankomatů (pro tuto verzi prý omezená podpora skončí až v r. 2016). Česká spořitelna už potvrdila, že pracuje na přechodu na OS Windows 7. Samozřejmě, že bankomaty i bez úpravy budou pracovat i nadále, ovšem bez podpory výrobce systému budou náchylné k ohrožení a nebude možno poskytované služby již vylepšovat či doplňovat. Protože OS Windows 7 je náročnější na HW, nelze garantovat, že všechny bankomaty bude možno v budoucnu na tento systém převést.

 
Hodně uživatelů z mého okolí ještě stále XP používá, i když značně jsou rozšířené i systémy Windows Vista (z r. 2007)nebo Win 7 (z r. 2009). V současnosti se počítače prodávají většinou s operačním systémem Win 8. Ten nebyl přijat příliš nadšeně, protože jeho způsob komunikace je spíše vhodný pro dotykové obrazovky a ne pro myš a klávesnici. Proto si řada uživatelů instaluje úpravu, která imituje původní ovládací plochu typu XP.

 
Jen na okraj – řada uživatelů používá uspořádání programových ikon tak, že se ikony řadí do sloupců na levém okraji obrazovky (viz připojený obrázek).

 
Toto uspořádání je značně nepřehledné i pro svého uživatele, natož když si uživatel vyžádá pomoc či poradu od kolegy. Nově instalované programy se řadí do sloupců, takže obdobné programy jsou zamíchány mezi zcela jiné.

 
Výhodnější je uspořádání, kdy vlastním uvážením rozházíme spouštěcí ikony programů po obrazovce tak, že programy s podobným účelem soustředíme do různých míst na obrazovce (takže třeba  programy Office jsou u sebe spolu s programem Adobe Reader, mapy jsou u sebe, programy pro tvorbu a zobrazování videa taky,  hry umístíme také k sobě atd.). Na obrazovce je přehled a po paměti vždy zamíříme k bloku s požadovaným programem. Stačí pouze najet myší na plochu, stisknout pravé tlačítko a u Zobrazit místo původního „automaticky“ zaškrtnout „zarovnat k mřížce“.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]