28. května 2014

A opět nám pijí krev slimáci



Už jsem tu psal o způsobech likvidace slimáků – plzáků. Zmiňoval jsem biologický způsob hubení – chov jednoho druhu kachen, který žere slimáky.

Nyní jsem byl upozorněn na další způsob likvidace. Záhony zalijete vodou s násadou mikroskopických hlístů a dále se již o slimáky starat nemusíte – malí parazité pracují sami.

Jedná o parazita plžů Phasmarhabditis hermaphrodita. Je to pouhý jeden milimetr velký hlíst, který žije v půdě. Jeho larvální stadium potřebuje k dokončení vývoje tělo slimáka. Larvy proto slimáky aktivně vyhledávají a a pronikají mu do těla. Napadený slimák přestane po třech až pěti dnech přijímat potravu. Za týden, nejdéle tři týdny, jej larvy hlístice usmrtí a dokončí svůj vývoj. Pak se však dále rozmnožují a znovu napadají další slimáky v okolí – pokračují tak dlouho, dokud jsou nějací v dosahu.

Přípravek NEMASLUG se aplikuje obdobně jako bakterie do septiků. Nechá se rozředit vodou a záhon, který chceme chránit, se roztokem pokropí. Účinkuje na veškeré druhy slimáků a neohrožuje jinak zahradu nebo poživatelnost zeleniny.

Přípravek je biologicky aktivní a proto se nedá skladovat, musí se objednat u dodavatele předem a během několika dnů aplikovat. V nabídce se uvádí, že přípravek na ošetření 40 m2 stojí přes 500 Kč.

 

Samozřejmě jsem se snažil získat poznatky uživatelů. Výsledek je rozpačitý. Od informace, že přípravkem byla loni ošetřena zahrada a ani letos se tam plzáci nevyskytují, až po řadu konstatování, že sice přípravek účinkuje, ale jednak jen na malé jedince a taky na naše hlemýždě, ale pokud je trvalý přísun dalších plzáků zpoza plotu, je prý aplikace tohoto přípravku nadarmo. Prý naprosto spolehlivý je požerový jed jako třeba VANISH a pokud ho za sezónu spotřebujeme několik dávek, náklady vyjdou na stejno jako nahoře popisovaný biopřípravek.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]