3. května 2014

Kudy, kudy cestička do našeho lesíčka?



V srpnu roku 2009 jsem zde psal, jak zanikají obecní cesty. Zmiňoval jsem tehdy dávnou cestu po modré značce z dolního Trávníka ke cvikovské Kalvárii. Dnes modrá značka pastvinu obchází po silnici ke Cvikovu a lesem se vrací pod Kalvárii.

Řada takových cest patřila za socialismu státnímu statku a po jeho likvidaci je ve dražbách získali soukromí majitelé. Město Cvikov o ně tehdy neprojevilo zájem, aby byly uchovány jako obecní. Důsledkem je, že dnes MÚ spolu s postiženými vlastníky hledá řešení, aby se pozemky dotyčných vlastníků, oddělené takovou slepou cestou, daly scelit.

Usnesením Zastupitelstva města Cvikova z 20. března 2014 se opět nabízejí k pronájmu některé pozemky v katastru Trávníka a Naděje. Podíváme-li se na katastr o jaké pozemky se jedná, najdeme mezi nimi i další dnes ještě obecní cesty.

Některé z nich už jsou evidentně pronajaté, protože vedou přes pastviny a jsou elektrickým ohradníkem do těchto pastvin začleněné. Půjde tedy o formální převedení z pronájmu do vlastnictví pastvinářů. Nezájem o obecní cesty tedy stále trvá. 


Možná, že až budeme časem chtít jít do lesa na houby, zjistíme, že některá dosud používaná pěšina bude také zahrnuta do pastvin a oplocena.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]