20. června 2014

Kudy to nad námi letí?



Všichni víme z pozorování oblohy, že nad námi v severních Čechách je velmi hustý letecký provoz.  Ještě asi před dvěma desítkami let se letadla pohybovala v tak zvaných leteckých koridorech, jakýchsi vzdušných dálnicích.

Protože se ale letecký provoz nebývale rozrostl, byly tyto koridory nahrazeny systémem leteckých tratí v rámci systému Air Traffic Management (do něj je zapojeno naše Řízení letového provozu s ústředím v Jenči u Ruzyně). Letadla se pak pohybují nad terénem po zadaných navigačních tratích.

Na připojené mapce je vidět letecké tratě v našem okolí.  Letecké tratě jsou na mapě zakódovány určitými navigačními body (tzv. FIXy) a rádiovými majáky. FIX je jen myšlený bod, který na zemi není nijak vyznačen.   Bylo by ani nereálné, aby se trasa pilotovi zadala slovně „poletíš nad Okoř, tam toč doprava na Bezděz a po jeho přeletu se přihlaš letovému řídicímu centru“. 


Jak vidíte na mapce, jsou proto body označeny jakými si pětipísmenými kódy. Jsou to vymyšlená slova (obvykle s nějakým náznakem na název blízkého terénního objektu). V naší blízkosti vidíme body DOKEL, KOMUR, RAVKU nebo  ASTEL . K nim má pilot ve své dokumentaci přiřazenou zeměpisnou šířku a délku, kterou mu kontroluje systém GPS.

Kromě těchto bodů jsou na mapce vyznačeny obvody letišť (blízko nás to jsou například letiště Česká Lípa LKCL nebo Liberec LKLB).

Kdy by si chtěl o systému řízení letadla ve vzduchu přečíst více, může se podívat na web stránku


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]