11. června 2014

Sto tisíc

přečtení se dnes objevilo na počítadle.  Děkuji všem návštěvníkům blogu a dovolí-li zdraví, budu ještě nějaký čas psát.

Jinak bych chtěl upozornit, že se blíží sekání luk (letos je tráva vysoká už v červnu a chřástal nám zde letos nechřástá). To ovšem může způsobit jinou smutnou věc, která se už u nás v dřívějších letech také stala.
Čím větší plochy posekají, tím větší mají majitelé dotace. Spousta balíků sena přitom končí poskládaná někde bokem a nikdy se nevyužije.  Víme nejlépe, kde tu  leží tu na okrajích luk několik let staré rozpadlé balíky.
Problém je, že čím dříve se seká, tím spíš se sekání sejde s dobou rození mladých srnčat a kolouchů a ti končí v sekačkách.  Když se kvůli chřástalům  sekalo až pozdě v létě, byla tu naděje, že srnčata jsou už odrostla a dovedou odběhnout. Chápu, že ten traktorista se sekačkou toho moc nepodělá, varuje jen rámusem a bohužel srnče, ležící uprostřed louky v pelíšku, to  ještě nebere jako varování, přikrčí se a čeká až ten hrozný hluk ustane.
Jó, když se jako ve filmu Trampoty oficiála Tříšky sekalo ručně a pomalu,  měla srnčata šanci. Dnešní stroje jsou příliš rychlé a kromě traktoristy nikdo okolo není. 

Pokud tu je myslivecký revír, tak by snad měli pomoci myslivci a před sekáním louky projít a srnčata odehnat. Možná by pod vedením některého myslivce pomohli i chalupáři, abychom po sekání neviděli smutné obrázky mrtvých srnčat.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]