10. června 2014

Zle, matičko, zle, virusy jsou zde!



Každý, kdo používá internetovou poštu, si stěžuje na otravné spamy, tedy nabídky především půjček, knih či výhodných slev. To není takový problém mazat nebo odesilatelovu adresu zapsat do nevyžádané pošty a blokovat. Některé poštovní servery to dokonce činí za vás jako například volny.cz, kde máte za tím účelem "spam koš".
Horší jsou zprávy, které vám oznamují, že jste byl vybrán pro nějakou výhru a máte se o ni přihlásit. Tady je obvykle cílem vymámit z vás údaje o vašem bankovním spojení a pokud na to naletíte, vyluxovat vám konto. Variantou je výzva k zaplacení neexistující pohledávky - když na výzvu budete reagovat, je zle.
Čas od času se vyskytuje tak zvaná "nigerijská spojka", kdy vám fiktivní příbuzný nějaké většinou africké politické veličiny sděluje, že potřebuje převést nějaké konto do solidní evropské banky (čti vyčistit "špinavé peníze") a za to, že mu to přes svůj účet umožníte, dostanete slušnou odměnu.  Kdybyste mu to umožnili, odmění se z vašeho konta sám.

Rizikem jsou také e-shopy, které za výhodné ceny nabízejí různé zboží. Pokud pošlete peníze na jejich účet předem, můžete se zařadit mezi ty nešťastníky, kteří místo levné kamery dostali pěkně zabalenou cihlu z nedohledatelné adresy. 
Při nákupech z e-shopů se lze spolehnout na zavedené značky (jako MALL, MIRONET, ALZA a pod.) nebo vyžadovat platbu dobírkou. Protože však dopravce není povinen s vámi prověřit, co balík obsahuje, i tady se můžete spálit. Pak je lepší volit ty e-shopy, které umožňují vyzvednout objednané zboží někde v "kamenné prodejně".

Jeden náš kolega chalupář má zatím dobré zkušenosti s mezinárodním internetovým zprostředkovatelem prodeje e-bay. Na jejich portále se objevují tisícovky nabídek  většinou za velmi výhodné ceny. V případě zájmu ovšem musíte platit předem pomocí účtu PayPal (ten si založíte a složíte si na něj omezenou sumu EUR či USD). Z tohoto účtu pak převedete potřebnou sumu na koupi přes e-bay.
 U nás je zase něco jako aukce na nabízené produkty na serveru Aukro.cz . Zde lze nalézt řadu nabídek s vyvolávací cenou a termínem ukončení podávání nabídek. K té ceně můžete přihodit vyšší cenu své nabídky a čekat na ukončení aukce, zda jste se svou nabídkou uspěli.


Ovšem nejhorší a nejnebezpečnější jsou spamy, obsahující tzv. malware, které vás vyzývají k otevření nějaké přílohy. V ní se může ukrývat vir, který vám ohrozí počítač nebo (což je horší) vyhledá ve vašem počítači hesla a data třeba internetového bankovnictví a odešle je (aniž vůbec cokoliv tušíte) hackerovi, který je využije. Jinou variantou viru je aktivace vaší pošty, kdy se na adresy vašich poštovních partnerů začnou šířit třeba reklamní maily (opět aniž o tom víte) nebo se započnou zasílat duplikáty vaší pošty na vám neviditelnou adresu.

 Takže závěrečná rada. Používejte dobrý antivirový program s automatickým up-datem, natáhněte si program pro kontrolu paměti na malware (třeba program Malwarebyte) a hlavně poštu z adres, které neznáte, okamžitě mažte.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]