1. září 2014

Olbersdorfské jezero



Už dvakrát jsem tu psal o Berzdorfském jezeře blízko Görlitz (1/10 a 9/11). Ovšem mnohem blíž je sice menší, ale stejně přitažlivé Olbersdorfské jezero. Kdekdo z chalupářů už jistě navštívil koupaliště v Olbersdorfu s nerezovými bazény. Pokud popojedeme ještě kousek na okraj Žitavy, máme možnost se podívat k tomuto jezeru (upozorňuji, že silnice v Jonsdorfu je již průjezdná, takže není nutno jet na koupaliště přes Hain a Oybin). Odbočka k jezeru je značená a narazíme na ni hned, co silnice na kraji Žitavy překřižuje známou úzkokolejku Bimmelbahn (viz blog z 5/13) – první ulice doleva. 
Hlavní příjezd s velkým parkovištěm je na druhé straně jezera. Pokud za koupalištěm v Olbersdorfu odbočíme doleva na Bertsdorf a pokračujeme na okraj Žitavy (ulice vede ke Kauflandu, ale nedojedeme až k němu).  Na kruhovém objezdu nás ukazatele navedou k jezeru.

 
Několik chalupářů z Trávníka se na toto jezero bylo letos podívat a jejich spokojenost byla veliká. Jde opět o rekultivovaný prostor bývalého hnědouhelného povrchového dolu. Vlastní jezero má asi 60 ha, ale kolem něj je řada turistických zařízení (300 m dlouhá pláž - včetně nudistické FKK části a dětského hřiště, bary (domluvíte se i česky), restaurace a hotel, tenisová a bowlingová hala. Za říčkou Mandavou navazuje areál městského lesoparku.

 

Pláž je velmi pozvolná, takže je ideální pro návštěvu s dětmi. Kolem jezera je dokonalá asfaltová cyklostezka pro kolaře a in-lajn bruslaře. Vstupné se zde neplatí. Jeden záliv jezera je přírodní rezervací, kde hnízdí sovy.


Z Trávníka je to k jezeru vzdušnou čarou jen asi 13 km, přes hraniční přechod v Krompachu a Jonsdorf je to po silnici 18 km. Připojená je mapka jezera a fotografie z výletu.  

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]