8. listopadu 2014

Statistika věda je …



Podle statistických údajů z r. 1929 žilo v Trávníku 303 obyvatel., v Naději 246 obyvatel. Dnes je trvale žijících obyvatel v Trávníku jen asi 25 a v Naději asi 20 (počítáno dospěných).

Před válkou bylo v Trávníku celkem 90 domů s číslem popisným, nyní jich je jen 56. Naděje měla 85 domů s čísly popisnými, nyní jich stojí jen 49. Domy, které zůstaly po válce neobydlené, pustly a většinou byly zbourány na konci padesátých let.  Výstavba nových roubenek je mizivá a navíc není dodržováno ustanovení Územního plánu, že se smí stavět jen na bouračkách původních chalup.

Většina chalup tedy slouží jen jako přechodné rekreační bydlení. Parta z Trávníku a Naděje, která se spřátelila mezi padesátými a šedesátými lety minulého století, představuje kolem 50 chalupářů (páry a pár vdov, vdovce tu nemáme).  Jejich další generace čítá rovněž něco mezi 30 a 50 "dětmi" ve věku od 25 do 50 let. No a právě vznikající další generace vnoučat  (od přistěhování jejich rodin na chalupy je to zde  už čtvrtá generace) přestavuje kolem 60 dětí od novorozenců po maturanty.

Poklesu počtu trvalých obyvatel odpovídá i tak zvaná občanská vybavenost. Před válkou zde byla škola, několik hospod, obchody, trafika a řada řemeslnických dílen. Dnes jsme vděčni za jedinou restauraci v bývalé škole. Obchod skončil v sedmdesátých letech. Pak následovalo období s dojížděním pojízdné prodejny, ale dnes už je možnost nákupu jen ve Cvikově. 


Ve Cvikově sice řada obchodů je (dva roky už slouží velkoprodejna Penny Market), přetrvává samoobsluha na náměstí (nyní patří řetězci ENAPO), ovšem už zde neexistuje žádné knihkupectví, samostatný obchod s ovocem a zeleninou, nedávno zanikla i nápojka..  Něco jako papírnictví je připojeno k počítačovému servisu nebo k vietnamské prodejně v Žitavské ulici.  Z řemeslnických dílen můžeme ve Cvikově počítat s truhláři, autoopravnami, klempířstvím, výrobou skla, již zmíněným počítačovým servisem (s dobrou pověstí) a opravnou kol. Naše ženy zde mají kadeřnictví i kosmetiku.

Jsou zde prodejny stavebnin, kovového materiálu a deponie kameniva a písku, dvě drogerie, dvě řeznictví a uzenářství, bazary (nábytek, elektro a antikva), dvě cukrárny, prodejna květin (prodávají se zde i výborné čaje), trafika, několik vietnamských prodejen (potraviny, zelenina, textil a obuv). Nesmíme zapomenout na Berušku, prodejnu zahradnických potřeb a nářadí, lékárnu (u zdravotnického střediska), prodejnu elektro. pekařství. Pobočku ve Cvikově má Česká spořitelna i s bankomatem. Druhý bankomat na budově městského úřadu patří GE Money bank. Je zde několik hospod (včetně herny) a letos vznikla v budově kulturního domu Sever i pizzerie., která by vybavením spadala do kategorie slušnějších restaurací.   V tomto směru očekáváme s naději restauraci při nově otevíraném pivivaru. Ve  Cvikově chybí hotelové služby, ovšem v turisticky atraktivním okolí je řada penziónů.  Přes několikerou výměnu majitele slouží i benzinová pumpa na výjezdu ze Cvikova ke Svoru.

Nejbližší kino je v Novém Boru, když už snad  dvacet let nefunguje ani letní kino. Poslední dva roky se udržuje kulturní život nově vybudovaný kulturní dům z bývalého hotelu Sever (dříve Stalingrad a ještě dříve  Reichshof).  Plesy, koncerty, divadelní představení a výstavy obohatily život ve Cvikově. Aktivní je i městská knihovna. Sportovní činnost je poměrně bohatá, do značné míry ve spolupráci se základní školou.

V poslední době byly renovovány fasády několika domů na cvikovském náměstí, tak lze dodat - jen Houšť a větší kapky - za Cvikov krásnější.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]