23. listopadu 2014

Výstavka o podstávkových domech



Již jsem zde (dávno již tomu) psal o našich podstávkových domech (viz  únor 2007). Byl jsem upozorněn, že v Praze se o nich právě koná výstava. Trvá až do 14. prosince a je to ve Strašnicích v Trmalově vile (kousíček od stanice Metra Strašnická).

Jen kousek odbočím - Trmalova vila (viz foto) je památkou na stavitele Kotěru a pochází ze začátku 20. století. Kombinuje se v ní secesní styl s prvky lidové architektury a slouží dnes jako malé muzeum a výstavní síň.

Vystava o podstávkových domech se skládá z panelů s texty,  nákresy a fotografiemi. Vysvětleno zde bylo i zakládání tzv. lánových vesnic - podél cesty se na velkém pozemku, zvaném plužina, vytýčily rovnoběžné "lány". U cesty byl obytný dům, pak stodola, zahrada a následovaly pole a louky až k lesu.  Sedlákům patřil celý lán, chalupníci měli jen užší pás (čtvrtlán) a tak zvaní domkáři měli jen chalupu bez pozemku.

Dále byly na panelech výkresy  stavby, vázání trámů, krovu, popis vymazávání mezer mezi trámy, obkládání štítu (jak to známe i u nás - prkny, břidlicí nebo nejmladší provedení z eternitových šablon). Větší domy mívaly hrázděné patro. Na chlévy a stodoly se používalo zdění víceméně na sucho z místního kameniva, vysbíraného na polích.

Oblast podstávkových domů se táhne od Lounska přes Ústecko až do Lužických hor. Na druhém obrázku je podstávkové trámoví. Na výstavce jsem našel i popis života na chalupě v devatenáctém století. Ten popis vydá na samostatný článek.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]