16. prosince 2014

Rozjímání předvánoční



Konec roku je obvyklý čas na zamyšlení a zhodnocení, co se za uběhlý rok seběhlo.

Před pár lety jsme slavili devadesátiny naší chalupářky Sládkové. Bohužel letos nás opustila navždy, ale zůstane nám v paměti z oslavy svatby její vnučky na začátku července jako bystrá a čilá babča.

Také v Dolní Světlé odešel kamarád chalupář a dávný příznivec naší kapely Dřevák Láďa Pavýza. Pamatujeme si ho jako neúnavného navštěvovatele archivů a sběratele vzpomínek usedlíků, výsledkem byly sepsané historie Horní a Dolní Světlé a přehrady v Naději.

Společné akce letos započaly už novoročním opékáním buřtů a vařením grogu na Milštejnu, na jaře proběhl tradiční velikonoční pochod koledníků.

Letním měsícům se mezi námi chalupáři říká "sezóna sudů", protože vlastně každou letní sobotu někdo zaplatil ostatním sud piva a přidal nějaké to pohoštění. Slavily se čtyřicátiny, padesátiny, sedmdesátiny, pětasedmdesátiny, svatby i narozeniny vnoučat. Počasí nám přálo a žádné posezení nebylo zkropeno deštěm. Jiné roky se během léta často zajelo na koupaliště v německém Olbersdorfu, letos to bylo slabší, protože taková parna jako loni přece jen nebyla. Pro vnoučata se v létě uskutečnila i dobrodružná akce "prolézání katakombami", totiž náhony bývalých mlýnů a pil v Antonínově údolí, které byly před sto lety  vysekány do skal.

Na podzim se uskutečnila tradiční důchodcovská vycházka, tentokrát do skalních areálů v německém Jonsdorfu.  Jeden účastník obdivně prohlásil že, "ti důchodci skáčou po skalách jako kamzíci".

Našemu věku se ovšem nevyhýbají i nemoci. Někteří z nás si doplnili železné zdraví kovovými klouby, jiní se s hyperglykémií nebo s kýlou dostali i do nemocnice. Hlavně držíme palce našemu Vsakovákovi, který polehává po nemocnicích už od léta. Věříme, že dlouhodobá rehabilitace ho mezi nás vrátí.

A protože další chalupáři se dožili 70 let a naše děti se postaraly o další novorozence, zdá se, že ani příští rok v létě žízní nezahyneme (alespoň o sobotách).

A že se náš potěr činí, je vidět z jejich aktivit. Máme tu úspěšného hokejového brankáře, judistu, jezdkyni na koni, zpěvačku ve sboru, trampku, maturanty a maturantky ...  A to určitě jsem ještě někoho zapomněl uvést. K tomu je nutno přidat i chválu rodičům, protože bez obětavých rodičů by ty aktivity být nemohly.

Ve Cvikově proběhly jako v celé republice volby do obecního zastupitelstva. Věříme, ž i nově zvolení radní nezapomenou, že ke Cvikovu patří i chalupářské "místní části". Obnovenému cvikovskému pivovaru přejeme zdar, ostatně nová cvikovská dvanáctka se už točí u v restauraci U Naděje a je dobrá!

 Severočeské vodovody nám slíbily změnu našeho vodovodu. Dosud byla voda z pomocného zdroje pumpována do potrubí v závislosti na denní době, takže podle spotřeby někdy bylo vody málo, někdy moc, takže z vodojemu přetékala do potoka. Nově mělo být doplněno dálkové zapínání čerpadla, aby se pumpovalo podle úrovně vody ve vodojemu.  Zatím se akce nerealizovala, ale zato v Trávníku pro poruchu v prosinci netekla dva dny voda vůbec a jezdila k nám cisterna.


Na  závěr dovolte, abych všem čtenářům popřál pohodové vánoce ať již doma nebo na chalupě. Těšíme se na viděnou při povánočním pochodu hospodami Lužických hor, na oslavě Silvestra a na novoročním pochodu na Milštejn.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]