17. ledna 2015

Téče, voda tečé



Republiku postihly záplavy v nedávné minulosti dvakrát, v r. 1997 a v r. 2002, v obou případech to naše okolí nepostihlo. Ovšem v srpnu 2010, to byla jiná. Psal jsem zde o tom v srpnu 2010, škody (pod přehradou a v Hamru, ve Cvikově a v Mařenicích na korytech o mostech obou potoků - tehdy spíše rozvodněných říček - byly značné.
Od té doby se dost investovalo, mosty jsou opravené, zdi koryt vyzděné, pod přehradou jsou nové dřevěné můstky ...
V rámci protipovodňových opatření se zřídil cvikovský městský rozhlas (s přenosem do vzdálených reproduktorových sloupů rádiovým spojem). Byl také vypracován podrobný protipovodňový plán, který naleznete na web stránkách města Cvikova.
Cvikovem protéká Boberský potok, který se na severním okraji Cvikova spojuje s potokem Rousínovským. V Lindavě se Boberský potok spojuje se Svitávkou, která dále pokračuje přes Zákupy do Ploučnice. A Svitávka vzniká soutokem řady potůčků v Dolní Světlé a v Mařeničkách se spojuje s Hamerským potokem, který prochází přehradou v Naději.
Nebezpečí záplav na našem území  zapříčiňují letní přívalové deště, tedy tak, jak tomu bylo v srpnu 2010. Pro tyto případy jsou koryta zmíněných vodních toků nedostatečná, koryto Boberského potoka ve Cvikově odpovídá jen dvacetileté vodě.
Proto je minimálně nutné včasné varování. Za tím účelem se na vodních tocích zřizují vodočty. Původně se jednalo o vodočetné latě s cejchováním po dvou centimetrech a decimetrech. V poslední doby se zřizují automatické měřiče - limnigrafy (kde je pohyb plováku na hladině mechanicky převádět na zapisovač)  - viz připojené obrázky.  Nejnovější jsou radarové měřiče, kde se impulzy radaru odrážejí od vodní hladiny a registrují. Přes mobilní telefonní síť se data (obvykle každých 10 minut) přenášejí datovým přenosem GPRS do centrály.


 Ve Cvikově jej 5 vodočtů (od Martinova údolí po Lindavu), hlavní automatický vodočet je umístěn v Nábřežní ulici (spojka mezi Kulturním domem a silnicí do Jablonného). Jeho údaje najdete na web stránce

 
V Mařenicích je hlavní radarový vodočet v blízkosti restaurace Haski (viz fotografie). Další vodočty jsou u Staré hospody v Dolní Světlé a v Mařeničkách.
Hlásný profil (zřejmě typu  automatický  limnigraf, napájený fotovoltaickým panelem) je i na Hamerském potoce u restaurace v Hamru.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]