8. ledna 2015

Vzduch je naše moře



To bylo za první republiky heslo, které lákalo věnovat se letectví. A toho jsme se drželi od dětství.
Jako malý kluk jsem chodil do sklepního krámku pana Vyskočila v Praze na Letné, kde jsme si pořizovali materiál a plánky letadel (a taky gumu na praky, ale to neměl pan Vyskočil rád).

Drželo nás to po řadě let i na chalupě, nota bene když vedle nás měli chalupu Miru a Růži Musilovi, letečtí konstruktéři a modeláři, kteří vedli modelářskou rubriku už v předválečném Mladém hlasateli a po válce ve Vpředu. Často jsme s nimi chodili sledovat jejich zalétávání modelů větroňů o rozpětí až 3m. Jedlou jejich model skončil vysoko ve větvích kaštanu u dnešního Dědova odpočinku. Model jim sundal tehdy mladý Karel Štekrt.
I my jsme si postavili slušně velký model větroně (o rozpětí asi 1,8 metru) a pouštěli ho na svahu slepičárny. Jednou se nám ho podařilo vypustit tak úspěšně, že zakroužil až nad dolní Trávník a při návratu  "přistál" do okna budovy tehdy již zrušeného konzumu u silnice a rozbil tam okenní tabulku. Naštěstí ten dům ještě nekoupila dnešní majitelka, takže nám to prošlo bez ztráty kytičky.
 


Na začátku sedmdesátých let  jsme od příbuzné z USA dostali jako jedni z prvních u nás  létací talíř Frisbee.  Na koupališti v Jablonném jsme elegantními obloukovými hody z ruky do ruky na vzdálenost 20 m budili značnou pozornost.
Dalším dárkem z USA byl plastový model letadla Aerokit. Bylo to vlastně lehounké letadélko, upevněné jako drak  na niti, které mělo  rotující křídla, osově upevněné  na příčném drátovém úchytu. Křídla se točila a aerodráček se vznášel do výšky desítek metrů.  Jednou mu ovšem v nějakém větrném poryvu uletělo jedno křídlo a dráček se na Slepičárně poroučel k zemi. Uvolněné křidélko zmizelo.  Za rok jsme ho náhodou při sbírání hub našli mezi borůvčím u Křížku.

Doba pokročila a modely jsou mnohem sofistikovanější. Před rokem či dvěma jsem sledoval létání s dálkově ovládaným modelem vrtulníku na baterie, který si pořídil náš soused na trávnickém kopci.
 A teď po Novém roce vyzkoušel můj syn v Trávníku model rakety.  Na skutečnou palivovou kapsli, zapálenou nažhavením z baterie, vyletěla do výšky snad 200 metrů. Po vyhoření paliva se raketa snesla na padáku k zemi. 

Vítr ji ovšem odnesl ze Slepičárny až ke Karasům do zahrady.
Povídání je doplněno obrázky.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]