22. února 2015

Do kopce a s kopce





Na podzim si kdosi pochvaloval, jak se na Šumavě jezdí dobře na kole, prý jsou tam jen pozvolné stoupáky a sjezdy. A nejlepší je to prý u Třeboně (tam co pasou ty koně).


Podíval jsem se na vrstevnicovou mapu našeho okolí a skutečně je to u nás samý kopec a samé údolíčko.  I když ... třeba stoupání v Trávníku od staré hospody k penziónu U Naděje je jen o 10 m (a přesto jistí "kolaři" prý radši z kola slezou).

To velikonoční koledníci to mají náročnější (!). Od srazu na otočce musí k naší kopečkářce vHance vystoupat celých 50 m (ještě že se to chodí oklikou kolem Eduardovy hájovny). A pak následuje sešup až o 70 výškových metrů do nejdolejšího Trávníka. Následující pochod do Naděje představuje jen kolísání o plus minus 10 m kolem vrstevnice 400 m  n.m.


Často v zimě sledujeme stav sněhu podle web kamer v Dolní a Horní Světlé. Při telefonické kontrole do Trávníka často zjistíme, že kamery ukazují víc sněhu než u nás. Není divu, naše otočka má nadmořskou výšku 400 m (náměstí ve Cvikově jen 370 m n.m.), ale kamera poblíž Celnice v Dolní Světlé je ve výšce 480 m a kamera u chaty Lužanka na Horní Světlé je dokonce ve výšce 560 m n.m.

Kopce kolem nás asi známe. Nejbližší je Zelený vrch s 586 m e.m. a je dokonce vyšší než Trávnický vrch s571 m n.m.  Tři nejvyšší "hory" jsou Luž se 793 m, Hvozd se 750 m a Klíč se 759 m.

No a ještě orientačně určité cíle vycházek - hostinec u 3 lip  375 m  n.m. (ale přes kopeček nad Antonínovým údolím), restaurace na Vyhlídce na Valech 530 m n.m., chata Pod Luží 660 m n.m. a Stará hospoda na křižovatce v Dolní Světlé  460 m n.m.

Dóbro došli!

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]