8. února 2015

Doba se mění (a my s ní)



Na Trávnicko- nadějském zpravodaji je článek


který popisuje změny a zániky chalup v Antonínově údolí v Naději.

Tak znovu mohu upozornit, že vesnice na Cvikovsku zachránili chalupáři (dříve nazývaní krapet hanlivě rekreanti). Za socíku šlo o údržbu, natírání dřevených konstrukcí, opravy plotů - hlavně pomocí "přemístěného" materiálu, tehdy v tak zvaném socialistickém vlastnictví.

Jak se změnila doba, chalupáři zestárli, zlepšily se i jejich majetkové poměry a tak se ta údržba chalup změnila na jejich přebudovávání včetně zahrad. V současné době vidíme, že malé stavební firmy ze Cvikova mají celkem trvalý příjem z těchto aktivit. Vyměňují se střechy, zatepluje se, z kamen se přechází na kotle, vytápějící celou chalupu (a někdy vytvářející i ochrannou kouřovou clonu chránící dům topičky proti bombardování) a první buclatější vlašťovky využívají i tepelná čerpadla. 

 Využívá se i dálkové zapínaní ohřevu na chalupě pomocí mobilního telefonního připojení (nebo pomocí zápalek v rukou ochotného souseda, který k těm zhýčkaným Pražákům zajde zatopit).

 Zkrášluje se i okolí chalup.  Vysokou trávu v zahradách, kterou nám kdysi sekali poslední starousedlíci pro své králíky, dnes likvidují motorové či dokonce traktorové sekačky a trávníky jsou doplňovány rododendronovými zátišími, skalkami a bazény. Doufejme, že politici své globální spory nezaženou tak daleko, abychom si na zahrádkách museli pěstovat brambory a nedostatkovou zeleninu! 


20131106172240.gifPokud je dostatek sněhu, je na chalupách čilý ruch i v zimě oproti starým časům, kdy se v říjnu zazimovalo a přijelo se až na velikonoce.

Přidávám pár obrázků - kdysi a nyní - na dokreslení změn.

Komentáře:
Díky za příspěvek, ale s něčím si dovolím nesouhlasit. Nepřijde mi opravdu nic špatného na tom vypěstovat si domáci brambory, nebo jinou zeleninu. Dokonce se snažíme v posledních letech záhony rozšiřovat. Ve zdejším kraji se bramborám při správné péči daří a jsou mnohem lepší než ty supermarketu, které navíc jely přes celou republiku, nebo dokonce Evropu. Každý to vidí trochu jinak:)
 
Jsme rádi, že zahrada dobře funguje i k vlastní obživě. Bramborám se tu opravdu daří a loňská sklizeň byla dobrá - zásoby vydrží až do jara. Stejně tak se povedla cibule - je proti obchodu pěkně ostrá a silná. A letos zkoušíme dvě odrůdy českého česneku. U něj je to trochu sázka do loterie, ale věříme v úspěch :-)
 
Autor: Ale ano, pokud to člověk sěla s potěšením a radostí z vlastních výpěstků, tak nic proti tomu.
Já kladl důraz na to slovo "museli".
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]