22. března 2015

CHKO Lužické hory má plán na deset let



CHKO Lužické hory vydala nedávno Plán péče na roky 2015 - 2024. Najdete ho na adrese


 Něco z rozsáhlého textu, co má k naší lokalitě bližší vztah, tady uvedu.  CHKO je dělí na na 5 oblastí a v nich je sledováno 34 významných míst. Z toho je 18 maloplošných chráněných území a 6 přírodních rezervací.  Na území CHKO je 187 stavebních památek památek, z toho 88 církevních.

Na území CHKO je 12 tzv. "evropsky významných lokalit", v naší blízkosti to jsou Suchý vrch (mimo jiné sídliště netopýra černého a Ledová jeskyně, z řady opatření se zde povoluje jen maloplošná těžba dřeva) a tok Svitávky.

Lesy jsou rozděleny, obdobně jako je to často popisováno u NP Šumava, do čtyř zón. V I. zóně se sleduje zachování původní smíšené sklady lesa, ve II. zóně je většina lesů. Do IV. zóny se počítají lesy, spadající do městských intravilánů.  V textu o zvěři je uváděno přemnožení srního, kupodivu není příliš komentováno přemnožení černé zvěře.

V zástavbě se doporučuje respektovat původní krajinný ráz (je výslovně zmiňována vesnice  Naěje).

Zvěř plán konstatuje přemnožení srnčí, ale málo zmiňuje viditelné přemnožení černé zvěře.

Plán odporuje zachování mokřadů a doporučuje obnovu rybníčků (nedávno byl upraven rybník pod cvikovskou dětskou ozdravovnou - viz obrázek). V krajině by se mělo přistupovat k likvidaci invazivních druhů rostlin (těm se podle mého daří na nepřístupných okrajích pastvin).

V odstavci o stavbách se konstatuje zachování původních staveb díky chalupářům, bohužel v CHKO vznikla i panelová sídliště jako např. ve Cvikově.  Stavět by se nově mělo pouze ve III a IV zónách a měl by se, zachovávat místní ráz (i v našem okolí vznikají novostavby srubového typu, které jsou sice stavebně dokonalé, ale původnímu rázu našich vesnic neodpovídají).

Plán konstatuje značné zatížení dopravou, zvláště kamiónovou dopravou přetíženou silnici Svor - Rumburk. Očekává se, že nedávné zprovoznění spojky do Německa přes Hrádek nad Nisou ulehčí silnici přes Šébr. Podporuje se zřízení stabilizačních parkovišť v Dolní a Horní Světlé.

Plán shodně s obyvateli odmítá plánované vzdušné vedení VVN z Boru na Šliknovsko.

Kritizuje se špatná ochrana spodních vod, v oblasti málo čističek jak městských tak soukromých a, často prosakuje z jímek u domů odpad do půdy.

Plán odmítá budování velkoplošnných fotovoltaických polí, ale kupodivu souhlasí s umístění fotovoltaických panelů na střechy domů (např. takto je vybaven dům u silničky z Jablonného do Heřmanic).

V posledních 15 letech je značný nárůst návštěvnosti, bohužel se zvyšuje i protiprávní zajíždění motorek a čtyřkolek na lesní cesty.

Doporučuje se adaptovat nevyužité zemědělské objekty k rekreaci.




V naší blízkosti jsou dvě naučné stezky - starší Brazilka nad Dolní Světlou a novější Jánské kameny nad Krompachem (viz plánek).

 V dubnu (22. -26.4.) se bude konat akce  "ukliďme svět", kdy by dobrovolníci měli pomoci uklidit  své okolí u cest a okrajů lesů od černých skládat a odpadků (například PET láhve rozházené po lese).  

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]