3. března 2015

Tutto passa, tutto muore



říkával můj táta při vzpomínkách na léta, která prožil v Itálii (česky všechno přejde, všechno zemře). I kolem nás se mnoho mění. Tak jsem sáhl do archivu a vybral pár fotografií míst a věcí, která už nejsou.


V Trávníku přetrvává název svahu Slepičárna. To proto, že v padesátých letech zde skutečně slepičárna byla. Byla to prosklená podlouhlá stavba (viz obrázek) na kamenných základech. Někdy kolem r. 1963 zanikla a byla rozebrána. 




Na Cvikovském náměstí zase stál, tuším od r. 1949, Stalinův pomník (prý první v naší republice /se samotným Stalinem, ne jako později v Praze na Letné, kde stál v čele fronty na maso). Obrázek ze slavnostního odhalení je přiložen, stejně jako vzpomínka na letenský pomník, zbouraný na podzim r. 1962.
 Stalin z náměstí zmizel, aby byl nahrazen sousoším rudoarmějce, žehnajícím ženě s dítětem. Ten pochopitelně z náměstí zmizel po okupaci v r. 1968, ale prý stojí někde v parku za kostelem.

 


Zmizela i pole, která se kolem nás rozkládala, dnes tu jsou jen scelené pastviny. Na jednom starém leteckém snímku z r. 1938 můžeme vidět původní úzká políčka kolem Trávníka.



A jako prémii přidávám plakát z padesátých let, který varoval před americkou mandelinkou, která nám žrala brambory.

Ano, ano, časy se mění.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]