30. března 2015

Život a pití cukrovkáře



Jak se tak v hospodě bavíme, zjišťuji, že se kdekdo  na stará kolena stal cukrovkářem. Říká se tomu stařecká cukrovka, tedy diabetes II. typu, kdy postižený má zvýšený obsah cukru v krvi, protože jeho organismus nedostatečně  reaguje na inzulin, produkovaný ve slinivce.  Bohužel, náš chalupář, zvaný Kůrovec, už pár let není mezi námi, aby nás varoval.
Vyměňovali jsme si názory, kolik si kdo naměřil,  co užívá a jak se vyrovnává s pitím. tedy míněno  alkoholu. V příručkách, co diabetikům dávají lékaři,  jsou soupisy, co cukrovkář může, co jen málo a co by neměl vůbec. Taky se v debatě leckdo přiznal, jak pečlivě to dodržuje týden před tím, než musí jít do poradny na změní krve.  Je asi pravda, že tři piva jednou za čtrnáct dní zhorší výrazně glykémie nejvýš na 24 hodin, ovšem tři piva třikrát týdně? Ano nebo ne? A samozřejmě je nutno zmínit i kalorie! V pivu je jich dost a taky víme, že ""pivo dělá krásná těla" - a ti zlomyslní mluví o pivních mozolech. A v poradně nám cukrovkářům říkají "dietu a hubnout"!
Hladina cukru po příjmu stravy nejdřív stoupne a pak postupně klesá. Aby neklesla až pod správnou hodnotu pro výživu těla,  dodávají játra glukózu se svých zásob.  Ovšem alkohol se spaluje v buňkách jater. A pokud se přednostně játra věnují spalování alkoholu, naruší se proces regulace cukru v krvi. A jak teda na ten alkohol, který se v těch příručkách nedoporučuje?
 Pivo je charakteristické svým extrémně vysokým glykemickým indexem, tj. - po česku - cukry v něm obsažené (hlavně maltóza) se dostanou do krve velmi rychle.  Pivo navíc  není to pravé, protože kromě alkoholu má i hodně kalorií. Nealkoholické pivo sice skoro alkohol nemá, ale toho cukru je tam ještě víc. Dia pivo zase nemá cukr, ale má alkohol, přesto ho někteří lékaři pro dukrovkáře doporučují.
Diabetologové ovšem svorně doporučují - nechte piva a když už alkohol, tak pijte raději víno. Ale pozor - deci bílého vína odpovídá  jednomu a půl jablku, dvě deci červeného dvěma menším nanukům. Takže mnohem lepší pro cukrovkáře je víno suché bílé a nejlépe  jako vinný střik, tedy naředěné sodovkou.
 Kdo je zvyklý na kávu, nemá s tím při cukrovce problém (samozřejmě  pít neslazenou!). Ovšem, protože káva organizmus odvodňuje (taky chodíte po kafi čurat?), je dobré se současně napít vody.  Ve Francii vám běžně ke kávě dají pohár vody (číšník přinese café et verre d'eau).

A ještě sem přidám pár vět jedné diabetoložky:
Víno: Kvalitní, suché - v přiměřeném množství (max. 4 -5 deci) je prý zcela bez škodlivých následků.
Minerálky a voda - ano, ale samozřejmě jen neslazené, případně slazené umělým sladidlem.
Pozor na ovocné šťávy! Jablečný mošt je velmi sladký a pro diabetika nevhodný.

Komentáře:
Manžel má bohužel také cukrovku a pije jen čistou vodu. Čeho se ale nechce vzdát, tak je med do kávy :-D . Kávu prostě musí mít sladkou. Pořád ale lepší sladit medem než cukrem, tak to snad takový problém není :-) . Nedávno jsem narazila na zajímavý článek o léčbě cukrovky , která spočívá v nějakých speciálních pulzech, tak bych na to manžela ráda objednala :-) .
 
K tomu vínu. A co třeba takové nealkoholické víno? Já teda cukrovkářka nejsem, ale nedávno jsem ho měla možnost vyzkoušet a byla jsem hrozně překvapená jak to je dobré. To, které jsem měla já bylo hodně suché, myslím si, že moc cukru v něm nebylo, takže si říkám jestli by něco takového nebylo ideální.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]