30. března 2015
Život a pití cukrovkáře
Jak se tak v
hospodě bavíme, zjišťuji, že se kdekdo na
stará kolena stal cukrovkářem. Říká se tomu stařecká cukrovka, tedy diabetes
II. typu, kdy postižený má zvýšený obsah cukru v krvi, protože jeho organismus nedostatečně
reaguje na inzulin, produkovaný ve
slinivce. Bohužel, náš chalupář, zvaný
Kůrovec, už pár let není mezi námi, aby nás varoval.
Vyměňovali
jsme si názory, kolik si kdo naměřil, co
užívá a jak se vyrovnává s pitím. tedy míněno alkoholu. V příručkách, co diabetikům dávají
lékaři, jsou soupisy, co cukrovkář může,
co jen málo a co by neměl vůbec. Taky se v debatě leckdo přiznal, jak pečlivě
to dodržuje týden před tím, než musí jít do poradny na změní krve. Je asi pravda, že tři piva jednou za
čtrnáct dní zhorší výrazně glykémie nejvýš na 24 hodin, ovšem tři piva třikrát
týdně? Ano nebo
ne? A samozřejmě je nutno zmínit i kalorie! V pivu je jich dost a taky víme, že
""pivo dělá krásná těla" - a ti zlomyslní mluví o pivních
mozolech. A v poradně nám cukrovkářům říkají "dietu a hubnout"!
Hladina
cukru po příjmu stravy nejdřív stoupne a pak postupně klesá. Aby neklesla až pod
správnou hodnotu pro výživu těla, dodávají játra glukózu se svých zásob. Ovšem alkohol se spaluje v buňkách jater. A
pokud se přednostně játra věnují spalování alkoholu, naruší se proces regulace
cukru v krvi. A jak teda na ten alkohol, který se v těch příručkách
nedoporučuje?
Pivo je charakteristické svým extrémně vysokým
glykemickým indexem, tj. - po česku - cukry v něm obsažené (hlavně maltóza) se
dostanou do krve velmi rychle. Pivo navíc
není to pravé, protože kromě alkoholu má
i hodně kalorií. Nealkoholické pivo sice skoro alkohol nemá, ale toho cukru je
tam ještě víc. Dia pivo zase nemá cukr, ale má alkohol, přesto ho někteří lékaři
pro dukrovkáře doporučují.
Diabetologové
ovšem svorně doporučují - nechte piva a když už alkohol, tak pijte raději víno.
Ale pozor - deci
bílého vína odpovídá jednomu a půl
jablku, dvě deci červeného dvěma menším nanukům. Takže mnohem lepší pro
cukrovkáře je víno suché bílé a nejlépe
jako vinný střik, tedy naředěné sodovkou.
Kdo je zvyklý na kávu, nemá s tím při cukrovce
problém (samozřejmě pít neslazenou!).
Ovšem, protože káva organizmus odvodňuje (taky chodíte po kafi čurat?), je
dobré se současně napít vody. Ve Francii
vám běžně ke kávě dají pohár vody (číšník přinese café et verre d'eau).
A ještě sem přidám pár
vět jedné diabetoložky:
Víno:
Kvalitní, suché - v
přiměřeném množství (max. 4 -5 deci) je prý zcela bez škodlivých následků.
Minerálky a
voda - ano, ale
samozřejmě jen neslazené, případně slazené umělým sladidlem.
Pozor na
ovocné šťávy! Jablečný mošt je velmi sladký a pro diabetika nevhodný.
Komentáře:
<< Domovská stránka
Manžel má bohužel také cukrovku a pije jen čistou vodu. Čeho se ale nechce vzdát, tak je med do kávy :-D . Kávu prostě musí mít sladkou. Pořád ale lepší sladit medem než cukrem, tak to snad takový problém není :-) . Nedávno jsem narazila na zajímavý článek o léčbě cukrovky , která spočívá v nějakých speciálních pulzech, tak bych na to manžela ráda objednala :-) .
K tomu vínu. A co třeba takové nealkoholické víno? Já teda cukrovkářka nejsem, ale nedávno jsem ho měla možnost vyzkoušet a byla jsem hrozně překvapená jak to je dobré. To, které jsem měla já bylo hodně suché, myslím si, že moc cukru v něm nebylo, takže si říkám jestli by něco takového nebylo ideální.
Okomentovat
Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]
<< Domovská stránka
Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]